Tram-Train körkép: így halad az építkezés Vásárhelyen 1

A Vásárhelyen közlekedők nap mint nap láthatják a Tram-Train építését. Kevesen tudják azonban, hogy pontosan hol mi készült el, illetve hol mi várható még a beruházás keretében. Összegyűjtöttük a tudnivalókat.

Megkeresésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az alábbi tájékoztatást adta:

– A Népkertben a parkoló részen elkészült az útépítés a szegélyekkel együtt, és elkezdődött az aszfaltozás. A vasúti átjáró felől megépült az új kerékpárút és az állomás mellett létesítendő kerékpártároló, itt a hónap végén aszfaltoznak. Az útépítés folytatódik az Ifjúság utca felőli buszforduló kialakításával. A vasúti átjáró és az Ady utca kereszteződésében elhelyezték a közúti jelzőlámpa oszlopait.

Tram-Train körkép: így halad az építkezés Vásárhelyen 27

– Az Ady Endre utcában a még hátralévő munkák: az út végső kopórétegének aszfaltozása, a végső burkolati jelek felfestése, a még hiányzó kapubejárók és útpadkák, valamint növénytelepítés kivitelezése. Ezeknek a feladatoknak az elvégzését 2020 tavaszára tervezik. Az Ady-Bartók utcák kereszteződésében elhelyezték a jelzőlámpa oszlopokat.

Tram-Train körkép: így halad az építkezés Vásárhelyen 23

– A Hősök terén létesítendő peronban lerakták a peronszegélyeket, valamint elkészültek a hozzá kapcsolódó járdák és kerékpárutak. Megkezdődik a közös buszmegálló-Tram-Train peron megálló kialakítása.

– A Szőnyi utca irányába elkészültek a vasúti és távközlési alépítmény földmunkái és lebetonozták a vasúti pálya alaplemezét. A Bethlen-gimnáziumig elkezdődött a sínek hegesztése és beállítása.

Tram-Train körkép: így halad az építkezés Vásárhelyen 20

– A Szőnyi utcában véget ért a ”városfal” új alapozása. A falazat próbaszakaszát bemutatták az Örökségvédelmi Hivatalnak, ami engedélyt adott a tovább építésre.

– Az Emlékpont és Szent Antal utca között elkészült a vasúti pálya a sínek közötti betonozással együtt. Folytatódik a gömbsüvegsor beépítés és utána tovább a „vágányszélek” betonozása. A bal oldalon elkészült a kerékpárút, amit még novemberben leaszfaltoznak. Az Emlékpontnál elhelyeztek három jelzőlámpa oszlopot.

Tram-Train körkép: így halad az építkezés Vásárhelyen 17

– A Szent Antal utca-Kossuth tér között elvégezték a távközlési és jelző-biztosítóberendezés kábel alépítmény földmunkáit. A még hiányzó, de szükséges csöveket hamarosan beépítik.

A Bocskai utca és Emlékpont között elkészültek a szegélyek és az út pályaszerkezetek. A Bocskai utca és Kálvin tér között a járdák bontása-építése történik meg.

Tram-Train körkép: így halad az építkezés Vásárhelyen 29

– A Bajcsy-Zsilinszky utca a Nagyállomás felőli végén zsákutca, a Kistópart-Hódtó-Bajcsy utcák kereszteződésében épülő új körforgalom kivitelezése miatt várhatóan november 30-ig. A csomópont dél-nyugati ágának kialakítása befejeződött.

– A Nagyállomásnál jelenleg nincs munkavégzés.

Cseri Tamás: ha megépül a Tram-Train, Vásárhely és Szeged között végre nem lesz távolság [x] 1 Cseri Tamás: ha megépül a Tram-Train, Vásárhely és Szeged között végre nem lesz távolság [x]

Fotók: Gémes Sándor