Folyamatosan érkeznek a milliók Székkutasra – jelentős fejlesztések előtt áll a község 4

Új kültéri fitneszpark építéséről, játszótérfejlesztésről, temetői parkoló és trianoni emlékhely kialakításáról is döntött a székkutasi képviselőtestület hétfőn. A településen ezen kívül ismét lesz tűzifaosztás, valamint a rászorulók karácsonyi csomagot kapnak.

Az október 13-i választás utáni első rendes testületi ülését tartotta meg az új képviselőtestület hétfő délután Székkutason. Közel húsz napirendet tárgyalt a grémium.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is igényelhetnek tűzifát a településen a rászorulók. Szél István polgármester elmondta, a Belügyminisztérium jóvoltából 104 erdei köbmétert tudnak szétosztani a községben. A fát a tervek szerint a jövő héttől kérelmezhetik a lakosok, akiknek szeretnék karácsonyig odaadni a tüzelőt.

Folyamatosan érkeznek a milliók Székkutasra – jelentős fejlesztések előtt áll a község 5

Emellett a rászorulók karácsonyi csomagot is kapnak, mintegy százat oszt ki az önkormányzat az ünnepek közeledtével.

2020. január elsejétől 10 ezerről 12 ezer forintra módosul a kommunális adó. Az összeg az elkövetkezendő 4-5 évben nem emelkedik tovább – hangzott el.

Székkutas 17 környékbeli településsel együtt 35 millió forintot nyert kerékpáros túraútvonal kialakítására. Ennek keretében a községben is építenek egy kerékpáros megállóhelyet, illetve közösen egy internetes, mobiltelefonos applikációt fejlesztenek, ami a térségben a kerékpáros útvonalakat jelzi.

Jövőre, 2020. június 4-én lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békeszerződést. A község a centenáriumra 3,5 millió forintból egy méltó emlékhelyet állít. A helyszínt és a kiviteli terveket még ezután határozzák meg.

Folyamatosan érkeznek a milliók Székkutasra – jelentős fejlesztések előtt áll a község 1

A székkutasi temetőben rengeteg a lejárt sír. Az önkormányzat szeretne rendezett körülményeket teremteni, ezért lehetőség szerint felkeresik a hozzátartozókat, akiket elektronikus nyilvántartásba vesznek.

Az ülésen szó esett a fejlesztésekről is. Kültéri fitneszpark 5 millió forintból épül, míg játszótérfejlesztésre 7 millió forintot fordítanak. Belügyminisztériumi támogatásból, mintegy 5 millió forintból a Líbor Ilona Óvoda régi épületszárnyának hőszigetelését végzik el.

A temető melletti út aszfaltozását a karoskúti lehajtóig 20 millió forintból valósítják meg, valamint egy 435 négyzetméteres parkolót is kialakítanak a temetőben. Utóbbi mintegy 4,2 millió forintba kerül.

200 millió forintból folytatná a belvízelvezetési programját az önkormányzat a József Attila, a Németh László és a Kossuth Lajos utcákban. Erre a pályázatot a község vezetése már beadta a Belügyminisztériumhoz, jelenleg a pozitív elbírálásra várnak.

A grémium arról is döntött, hogy december 16-án, hétfőn 17 órakor közmeghallgatást tartanak a Murgács Kálmán Művelődési Házban.

Folyamatosan érkeznek a milliók Székkutasra – jelentős fejlesztések előtt áll a község 2

Az ülésen emellett Forrai Tibor független képviselő letette az esküt, ugyanis betegség miatt nem tudta ezt megtenni az októberben megtartott alakuló ülésen.

Folyamatosan érkeznek a milliók Székkutasra – jelentős fejlesztések előtt áll a község 3

Fotók: Gémes Sándor