Nem Vásárhelyen építi meg új gyárát a Villeroy and Boch

Miután a Márki-Zay vezette közgyűlés 113 milliós évi adóval sújtotta a céget, sokan attól tartanak, a Villeroy kivonul Vásárhelytől. Általános aggodalom, hogy „lex Villeroy” bevezetésével a brutális teher a munkavállalókon fog csattani.

Megírtuk: a vásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péter vezette többsége múlt csütörtöki döntésével megszüntette a legalább 800 főt foglalkoztató cégek 135 forint/négyzetméter adókedvezményét Hódmezővásárhelyen. A „lex Villeroy” egyedül, vagyis csak és kizárólag a városban működő gigafoglalkoztatót, a porcelángyárat érinti, melynek az eddiginél évente 113 millió forinttal többet kell fizetnie a város kasszájába.

A közösségi médiában az elmúlt napokban egyértelműen az tapasztalható, hogy a vásárhelyi lakosokat aggodalommal tölti el az intézkedés. Sokan attól tartanak, hogy a Villeroy becsukja a kapuit városunkban, kivonul Vásárhelyről, átteszi működését egy olyan településre – határainkon innen vagy túl –, ahol kiemelt támogatásokkal, kedvezményekkel szolgálják ki, segítik. Akik szerint ez nem feltétlenül reális félelem, azok is szinte biztosra veszik, hogy a brutális adóteher a munkavállalókon fog csattanni: bérkarcsúsítás, akár létszámleépítés is fenyeget. Alább a vásárhelyiek kommentjeiből szemezgettünk, részben a polgármesterhez kötődő felületekről is (források: Facebook/Polgármesteri Hivatal gyorshírszolgálata, László Krisztián, Promenad, Hódmezővásárhely Oldala).

A vásárhelyiek attól tartanak, rajtuk csattan az ostor

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 1

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 2

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 3

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 4

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 5

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 6

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 7

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 8

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 9

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 10

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 11

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása 12

A polgármester egyébként azzal indokolta a döntést: szerinte nem igazságos és méltányos, hogy a korábbiakban „speciálisan alacsony adókulcsot élvező” Villeroyhoz képest adott esetben több helyi adót, nagyobb építményadót fizettek eddig a kisebb árbevételű cégek. Állítása szerint tárgyalt az ügyben a porcelángyár vezetőivel, akik felkészültek a változásra. Mivel kevés a munkavállalójuk, ezért elbocsátások sem várhatók, illetve a béremelésükre sem lesz hatással a most hozott rendelet – ígérte Márki-Zay a közgyűlésen.

„Elintéztétek a jövő évi béremelésem” – aggasztja a vásárhelyieket a Villeroy brutális megadóztatása

Márki-Zay: „nem valószínű”, hogy csorbulnának a dolgozói juttatások…

Érezve a lakossági feszültséget és azt, hogy nem sikerült megnyugtatnia a kedélyeket, vasárnapi Facebook-bejelentkezésében is visszatért a témára. Úgy fogalmazott, hogy az adókedvezmény megszüntetését több tárgyalás előzte meg, nem volt váratlan a cég számára, „ezt ők már bekalkulálták, bekalkulálhatták a jövőjükbe”. Márki-Zay szerint így szó sincs leépítésről, egyébként is munkaerőhiány van a városban.

„Hódmezővásárhely munkaerőt keres, a Villeroy kimondottan keres, ebből adódóan az sem valószínű, hogy a dolgozóknak a juttatásai bármi módon csorbulnának” – próbálta ismét meggyőzni az aggódó porcelángyári munkavállalókat.

A puding próbája persze ezúttal is az evés lesz.

Máshol inkább kedvezményekkel csábítanak

Csütörtöki közgyűlési tudósításunkban megírtuk: a Villeroy megadóztatásának iránya azért is érdekes, mert más települések éppen ellentétesen gondolkodnak, mint Márki-Zay, hiszen általában komoly adókedvezményekkel és jelentős támogatásokkal csábítják a nagy munkáltató cégeket, nemhogy újabb adóterheket rójanak ki rájuk. A jelenlegi döntés következtében bizony fennállhat a veszélye, hogy a jövőben a nagy cégek, akár a multinacionális vállalatok is máshová teszik telephelyüket, oda, ahol kedvezőbb adófizetési konstrukciókkal várják őket. Így pedig nehéz lesz elérni a célt, hogy új, nagy munkáltató települjön Vásárhelyre – fogalmaztunk. Ráadásul külön pikáns, hogy a Villeroyra ily módon kirótt 100 milliós adóteher nagyságrendileg magasabb, mint a 101 négyzetméter fölötti ingatlanok építményadójának eltörlésével kieső mintegy 32 millió forint, ami arra utalhat, hogy alapvetően plusz bevételre kíván szert tenni, pluszforrásokra vadászik az önkormányzat.