„Tiltott kastélyok” címmel nyílik kiállítás az Emlékpontban 2

November 18-án, hétfőn 17 órakor nyílik meg „Tiltott kastélyok. Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében” című nemzetközi multimédiás kiállítás. A rendezés alatt álló tárlatot Margittai Gábor és Major Anita, a kiállítás kurátorai mutatták be.

Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője elmondta, hogy az erdélyi arisztokráciának a XX. századi történetét mutatja be. Kifejtette, hogy ebben az időszakban a román hatóságok lepusztították a magyarság gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális élet tárgyi emlékeit, így a kastélyokat is. Immáron 30 évvel az államszocialista diktatúra romániai bukása után, ez a folyamat továbbra is az origo ponton van. A kiállítás ebbe a folyamatba enged betekintést nyerni.

„Tiltott kastélyok” címmel nyílik kiállítás az Emlékpontban 3

Major Anita elmondta, hogy ezt a témát már több évtizede kutatják. Először a Felvidéken és a Várvidéken kezdtek az arisztokráciával foglalkozni. Erdélyben inkább a paraszti világot vizsgálták, néhány éve azonban eljutottak a magyar főnemességhez is. „Azt a restitúciós küzdelmet kívánjuk bemutatni a tárlatunkon, amelyben a román állam egy lehetőséget adott a magyar nemeseknek, hogy a jogos tulajdonukat visszakaphassák. A kastélyokat, kúriákat visszaigényelhették, de a hozzá tartozó földterületeket és erdőket már nem adta vissza a román állam” – részletezte a kiállítás egyik kurátora.

„Tiltott kastélyok” címmel nyílik kiállítás az Emlékpontban 1

Margittai Gábor hangsúlyozta, hogy aki erre a kiállításra ellátogat, az a magyar történelemkönyvekből megismert családokkal találkozhat. Ezekkel a nevekkel utcanév formában is találkozhatunk: Mikes, Teleki, Bánffy, Bethlen. „Ezek a családtörténetek a teljes magyar történelmet átívelik, hiszen olyan figurákról van szó, akik meghatározták, és írták a magyar történelmet” – tette hozzá.

„Tiltott kastélyok” címmel nyílik kiállítás az Emlékpontban 4

A kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban 2019. november 18-án, hétfőn 17 órakor nyílik meg.

„Tiltott kastélyok” címmel nyílik kiállítás az Emlékpontban

Fotók: Gémes Sándor