Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a praxisközösség

2018 áprilisában elindult, most pedig a végéhez közeledik a Hódmezővásárhelyi Védőháló Praxisközösség. A projekt eddigi tapasztalatairól Bakos Attila, Székkutas háziorvosa, a praxisközösség vezetője számolt be csütörtökön.

Székkutas, Hódmezővásárhely, Mártély és Árpádhalom háziorvosi körzeteinek bevonásával, a székkutasi önkormányzat vezetésével kezdődött meg a Hódmezővásárhelyi Védőháló Praxisközösség című projekt, ami által az alapellátást végző háziorvosok és további közreműködő szakemberek együttműködő hálózatát alakították ki. A közösség hagyományosan kínált gyógyító, akut és sürgősségi ellátás mellett betegségmegelőző és egészségfejlesztési tevékenységet is végez.

„Nem volt könnyű időszak. Az első három hónapban kialakult a szervezeti működésünk, felvettük a dolgozóinkat, elindítottuk a szűréseinket. Szeptembertől kezdődően megindultak az egészségfelmérések, és jelenleg körülbelül 2500-2600 állapotfelmérésnél tartunk. Folyamatos gyógytorna csoportunk működik Székkutason, Mártélyon és Hódmezővásárhelyen” – mondta el Bakos Attila.

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a praxisközösség 1

A háziorvos hozzátette, hogy az oktatási intézményekben is nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges nevelésre. Próbálják felhívni a mozgás fontosságára a gyerekek figyelmét és a helyes táplálkozásra nevelik őket. Több településen szerveztek továbbá egészségnapot, ahol szintén nagy érdeklődés fogadta a szűrővizsgálatokat.

Az praxisközösség műszaki felszereltsége is bővült, méghozzá egy boka-kar-index mérővel. Ez egy érszűkület mérésére szolgáló eszköz, aminek köszönhetően már több embernél sikerült még időben megállapítani az érszűkületet. Ezeknél a betegeknél az érszűkület teljesen tünetmentes volt, az új műszernek köszönhetően azonban még idejében felismerték a bajt. Ezen kívül a szűrőprogramokkal számos páciensnél állapítottak meg kisebb – nagyobb betegséget.

Bakos Attila elmondta, hogy a továbbiakban is szeretnék folytatni ezt az együttműködést, és keresik azokat a lehetőségeket, amiknek köszönhetően a finanszírozást is meg tudják oldani.