Akadálypályát küzdöttek le a katonák Vásárhelyen

Gépjárművezetőknek tartottak vezetési gyakorlatot november közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A Magyar Honvédségnél előírás, hogy minden gépjárművezetőnek rendelkeznie kell az adott típushoz szükséges jogosítványon kívül osztályba soroló vizsgával is, amelynek célja a katonák felkészítése és kiképzése az adott technikai eszközök hatékony kezelésére.

A 62. Lövészzászlóaljnál szakcsoportos felkészítések keretein belül tartották meg a vezetési gyakorlatot, amelyen a zászlóalj katonái mellett részt vettek még a helyőrségben található alegységek terepjáró teher- és személygépkocsi, valamint harcjárművezetői is.

Akadálypályát küzdöttek le a katonák Vásárhelyen 6

A gépjárművezetői kiképzés két hétig tartott. Az első héten elméleti oktatás zajlott, ahol biztonsági rendszabályok, igénybevételi ismeret foglalkozások és a különböző típusú járművek ismerete mellett a KRESZ szabályokban történő változásokra is felhívták az oktatók a figyelmet.

A gyakorlati pálya különböző elemekből állt, ahol a gép- és harcjármű vezetőknek természetes (sár) és mesterséges akadályokat (szűk átjárón való átkelés, szlalom pálya, emelkedőre való felhajtás) kellett leküzdeniük. Előfordultak olyan helyzetek is, amikor a tényleges elakadást követően a vontatást és önvontatást kellett gyakorolni.

Akadálypályát küzdöttek le a katonák Vásárhelyen 5

Szepesi Richárd főhadnagy, a gyakorlatvezető helyetteseként elmondta, hogy a helyőrségből közel százhetvenen vettek részt a kiképzésen, ahol a terepviszonyok is nehezítették a különböző akadályok leküzdését.

„Nagyobb hangsúlyt fektettünk a szakalapozó képzésen résztvevőkre, mert ők még nemrégen szereztek jogosítványt és most először vettek részt osztályba soroló vizsgán. Bármikor kérdéssel fordulhattak az oktatókhoz azért, hogy a megfelelő tudást megszerezzék. A járművezetést folyamatosan gyakorolni kell, de az alapokat már elsajátították a katonák” – hangsúlyozta a főhadnagy.

Akadálypályát küzdöttek le a katonák Vásárhelyen 2

A kiképzés a konvojban történő hosszú távú vezetés után elméleti és gyakorlati vizsgákkal ért véget.

Akadálypályát küzdöttek le a katonák Vásárhelyen 1 Akadálypályát küzdöttek le a katonák Vásárhelyen 3 Akadálypályát küzdöttek le a katonák Vásárhelyen 4 Akadálypályát küzdöttek le a katonák Vásárhelyen 7

Szöveg és fotó: Búz Csaba főhadnagy