Közel háromszáz életmentő hőst képzett a Szent István Általános Iskola

A hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének hódmezővásárhelyi és makói területének vezetője segítségével, Héjjáné Borbás Anikóval az elmúlt három napban közel háromszáz életmentőt képzett.

Héjjáné Borbás Anikó ugyanis egy három napon át tartó képzés sorozatának keretében ismertette a Szent István Általános Iskola felső tagozatos diákjaival, illetve az oktatási intézmény pedagógusaival és dolgozóival azt, hogy miként nyújthatnak elsősegélyt és menthetnek helyesen és szabályosan életet.

A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága szeptemberben indította el a “Használd az erődet” mottó mentén Hősképző programját. És bár ehhez a Csongrád megyei szervezetek is csatlakoztak, Hódmezővásárhelyen azonban egyedül a Walterné Böngyik Terézia vezetése alatt álló intézmény döntött úgy, hogy részesévé válik a programnak.

Az intézmény vezetője, Walterné Böngyik Terézia elmondta, hogy diákjai körében kiemelten fontosnak tartja az egészségmegőrzésre való figyelem felhívását. Éppen ezért számára nem volt kérdés az, hogy az iskola csatlakozik a programhoz.

Közel háromszáz életmentő hőst képzett a Szent István Általános Iskola 5

„Az iskola közel háromszáz tagjának sikerült az elmúlt három napban részesülnie az életmentő tudásban. Számunkra az egészségmegőrzésre irányuló oktatás és azzal kapcsolatos képzések megléte nagyon jelentős. Annál is inkább, hogy intézményünk rendelkezik sport tagozattal is. Ezáltal egy fajta kötelességünk számukra biztosítani az elsősegélynyújtással és az életmentéssel kapcsolatos tudnivalókat. Elsődleges és nem titkolt célunk pedig a félelmek és „nem tudom mit csináljak” határainkat megtörése.”

Közel háromszáz életmentő hőst képzett a Szent István Általános Iskola 1

Az igazgatónő fontosnak vélte kiemelni, hogy nemrégiben sikerült megvásárolniuk egy mobil defibrillátort is, amely az iskolában egy mindenki számára gyorsan és könnyen elérhető szabadpolcon helyezkedik el, ami ismeretes úgy a dolgozók, mint a diákok számára. Emellett pedig megtudtuk azt is, hogy az intézményben dolgozik két hivatásos elsősegélyt nyújtó személy is, akik állandó jelenlétükkel biztosítják azt, hogy az esetleges bajba jutottak mielőbb ellátásra kerüljenek.

Közel háromszáz életmentő hőst képzett a Szent István Általános Iskola 2

Walterné Böngyik Terézia hangsúlyozta, hogy ezen gép regisztrálása folyamatban van, minek után egy az okostelefonra könnyen letölthető applikáció segítségével jól láthatóvá válik majd, hogy az intézmény rendelkezik mindezzel. Sőt, az applikáció azt is megmutatja, hogy az adott iskolán kívül hol található még meg ez a gép. Így aztán a legkülönbözőbb helyen rosszul levők is segítségért kiálthatnak. Éppen ezért figyelembe ajánlotta az adott applikáció letöltését és annak bátor alkalmazását annak érdekében, hogy minél többen megmeneküljenek.

Közel háromszáz életmentő hőst képzett a Szent István Általános Iskola 3

Közel háromszáz életmentő hőst képzett a Szent István Általános Iskola 4

Fotó: Gémes Sándor