Migrációkutató: a kerítés nem csak védelmet nyújt, de elrettentő hatása is van

Észak-Macedóniába 30, Szerbiába pedig 15 magyar rendőr utazott el szerdán, hogy a fogadó országokkal közös határrendészeti műveletekben vegyen részt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a Szerbiába 39., Észak-Macedóniába pedig 44. alkalommal induló kontingensek tagjait Miskolczi Csanád Zoltán, a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság vezetője búcsúztatta Budapesten, a Készenléti Rendőrség központjában.

A magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozza Magyarország és az Európai Unió területére történő bejutásban, ezért felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országoknak – emelték ki.

Mint írták, a rendőrök a határon járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzéséért és felderítéséért, valamint közreműködnek az embercsempészek és az illegális bevándorlók előállításában. A kiutazók nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem beljebb az országokban is.

A kontingensek terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi és mobil hőkamerákkal is támogatják a határ védelmét.

A magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Fotó: illusztráció