Az árulkodó testbeszédről tartott előadást Petró Katalin a BFMK-ban 3

Alig 10% a szavak szerepe, sokszor meg sem kell szólalnunk, hogy kommunikáljunk magunkról- hívta fel a figyelmet Petró Katalin tréner, coach a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartott előadásán. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a testbeszéd jelentőségével, az egyes jelek mit fejeznek ki. Van miből válogatnunk, ugyanis 1 millió mozdulat áll a rendelkezésünkre, és csak az arcunk segtíségével 250 ezer mimikai gesztusra vagyunk képesek.

Míg a szavak a gondolatainkat, addig a testnyelvvel az érzéseinket fejezzük ki- emelte ki a Petró Katalin, majd hozzátette: akkor lesz valaki hiteles személyiség, ha az érzései és a gondoltai harmóniába kerülnek egymással. Az őszinteség és a nyiltság egyértelmű jelének a tenyér számít, amely jelentése egészen a régi korokig nyúlik vissza, hiszen ha valaki megadta magát, felemelte a kezét és kifelé fordította a tenyerét. A hazugság leleplezésében is sokszor segítségünkre van a kéz, mert ha valaki valótlanságot állít, sokszor rejti el és teszi a háta mögé.

Az árulkodó testbeszédről tartott előadást Petró Katalin a BFMK-ban

Ugyanakkor a hátul összekulcsolt kéz hatalmi pozícióra is utalhat. A csipőre tett kéz azonban kritikus hozzáállásról tanúskodik. Az összeértintett ujjakkal pedig a koncentrációt segítjük elő, illetve ezzel járulhatunk hozzá, hogy fellépésünk még magabiztosabb legyen- avatott be a részletekbe Petró Katalin. A tréner előadásából az is kiderült, hogy a kézen kívül a láb és a szem is fontos többletinformációt árul el tulajdonosáról, ha tudunk az árulkodó jelekből olvasni. Elmondásas szerint könnyű valakit hazugságon érni, ha csak a tekintetét figyeljük, ugyanis ha jobbra néz, nem az emlékeiből húz elő képet, hanem éppen gyárt egyet. Ha igazat mondunk, akkor mindig felfelé és balra nézünk, mert a képi vizualizációnk szemmagasság felett, ezen az oldalon helyezkedik el- tudtuk meg Petró Katalintól.

Az árulkodó testbeszédről tartott előadást Petró Katalin a BFMK-ban 1

A testbeszéd jeleit a két nem különbözőképpen értelmezi- tette hozzá a coach. Ennek az magyarázata, hogy a női agy 14 – 15 területtel, a férfi agy pedig ennek alig a felével térképezi fel és elemzi a másik viselkedését. Míg a nőnél számtalan érintkezési pont található, addig a férfiaknál nem alakult ki kapcsolat az egyes területek között, holott az erősebb nem képviselői 4 milliárddal több agysejttel büszkélkedhetnek.

A testbeszéd mellett a színek is fontos információkat hordoznak, ezért sem mindegy, hogy mit viselünk. A kéket például az igazság színeként aposztrofálják, világos árnyalata a hiteleséget, a kompetenciát és a megbízhatóságot sugallja, a türkizt pedig a szónokok választják előszerettel.

Az árulkodó testbeszédről tartott előadást Petró Katalin a BFMK-ban 2

Ezzel a számtalan gyakorlati tudnivalóval fűszerezett előadással fejeződött be a három részből álló Lélekbérlet programsorozat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Forrás: BFMK