Összegyűjtöttük: tíz tipp a megfázás és az ifluenza elkerülésére

Kedves Olvasó! Ezúttal tíz olyan tippet ismertetünk, amelyet annak érdekében gyűjtöttünk össze, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hideg ugyan beköszöntött, ennek ellenére a megfázás és az influenza, amely az év ezen részét nagymértékben jellemzi, igenis elkerülhető!

Mint, ahogyan arról az elmúlt napokban hírt adtunk, a szakértők szerint az egészséges életmód a legjobb immunerősítő. A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás ugyanis tényleg védelmet képez a szervezetünkben, amelynek köszönhetően a megfázás és az influenza nem, vagy csak nem igazán válik jellemzővé a számunkra. Ennek ellenére az alább olvasható tíz tippet a helyes életmódot folytatók és a kevésbé helyeset folytatók is egyaránt alkalmazhatják. Sőt, jól teszik, ha alkalmazzák!

1. Rendszeresen és alaposan mossunk kezet!

Közhely ugyan, de jó, ha gyakran és alaposan megmossuk kezeinket ebben a betegségektől terhes időszakban. Annál is inkább, hogy a baktériumokat a kezünkkel és az ujjainkkal szedjük össze, velük érünk a szánkhoz, és a más-más testrészünkhöz, ami által aztán számos vírus terjedése jöhet létre.

2. Éljünk a védőoltások lehetőségével!

Ahogyan azt lapunk is közölte, úgy Székkutason, mint Hódmezővásárhelyen biztosított az influenza elleni védőoltás felvétele, éljünk hát ennek a lehetőségével, ha tehetjük! Az influenza ugyanis igen súlyos probléma is lehet, amely napokra ágyhoz köthet bennünket. Ezen veszély különösen a fiatal gyermekek, az idős emberek és a terhes nőket érinti.

3. Legyünk résen!

Legyen otthon minden, amivel azonnal felvehetjük a harcot a betegségek ellen, ha az jelentkezni látszik. Szerelkezzünk fel fájdalomcsillapítókból és olyan gyógyszerekből, amelyek segítenek a váladék kiürítésében és az orrdugulás oldásában. Nézzünk utána, működik-e a lázmérőnk. Valamint készítsünk be otthonra sok folyadékot (vizet) és gyógyteát. És a csirkeleveshez sem árt, ha vannak hozzávalók odahaza. Ha viszont mégis útra kell kelnünk, fontos, hogy legyen nálunk papír zsebkendő és kézfertőtlenítő!

4. Észleljük a tüneteket!

Nagyon fontos, hogy az adott tünetek alapján megtudjuk állapítani, hogy megfázásról vagy pedig influenzáról van-e szó. A tünetek hasonlóak, mégis más a két betegség. A megfázás enyhébb, orrfolyással, orrdugulással jár. Az influenza azonban súlyosabb, és hirtelen csap le ránk és napokra ledönthet a lábunkról bennünket. Láz, testi fájdalmak és kimerültség jár vele. Ettől függetlenül bármelyik is jelentkezik, érdemes azzal orvoshoz fordulni!

5. Szedjünk megfelelő gyógyszert!

Számos orvosság közül választhatunk ma már, ám nagyon lényeges, hogy valóban azt alkalmazzuk, amelyik tényleg jó azokra az adott tünetekre. Vannak kombinált gyógyszerek is, amelyek például csökkentik a köhögést, az orrdugulást és egyben fájdalomcsillapítók is. Ugyanakkor, számos esetben jobb olyanra szavazni, amely egy specifikus tünetet kezel. Ezért minden esetben forduljunk segítséghez, majd olvassuk el a tájékoztatót és sose szedjünk egyszerre többféle gyógyszert, amelyben ugyanaz a hatóanyag van.

Összegyűjtöttük: tíz tipp a megfázás és az ifluenza elkerülésére 1

6. Mellőzük az antibiotikumot!

A megfázás vagy az influenza ellen elsőként soha ne az antibiotikumhoz nyúljunk! Mind a kettőt vírus okozza, az antibiotikum azonban legfőképp a bakteriális fertőzésekre alkalmas. Nem mellesleg, ha azt úgy használjuk, hogy nincs is rá szükségünk, teret adhatunk az antibiotikum-rezisztens, veszélyes kórokozóknak. Ezekben az esetekben inkább az antivírus gyógyszerek lesznek számunkra megfelelőek, ezek lesznek azok, amik segítenek majd jobban lenni. A vényre kapható, vírusellenes készítmények tompítják a tüneteket és hozzájárulnak a felépüléshez. És, amit még tudni kell, hogy érdemes bevenni őket 48 órával az első tünetek jelentkezése után.

7. Maradjunk odahaza!

Amennyiben ledönt bennünket a lábunkról a betegség, kezeljük tényként, hogy nyugalomra van szükségünk a felépüléshez. Ismerjük el, hogy munka közben nehezebb meggyógyulni! És ne feledjük, hogy ennek a következménye, amellett, hogy hosszabb ideig tarthat a betegeskedés, az is, hogy a velejáróját átadhatjuk másoknak.

8. Használjuk műanyagot!

Sajnos ez az az időszak, amikor nem tehetjük meg azt, hogy környezettudatosak vagyunk. Ugyanis, ha valaki beteg a családban, okosabban tesszük, ha eldobható, egyszer használatos tárgyakat alkalmazunk, úgy a fürdőszobában, mint pedig a konyhában addig, amíg ilyen állapotban van. Vagy legalább is gyakran cseréljük azokat az adott eszközöket, amiket használunk. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a família többi tagja is megkapja a betegséget.

9. Alkalmazzuk a legtermészetesebb kezelést!

A téli megfázás és influenza ellen otthoni praktikákkal is harcolhatunk! Például fogyasszunk, mézet, igyunk természetes gyógynövényekből készült teát, együnk sok-sok friss gyümölcsöt és zöldséget, vigyünk be tápláló ételeket, szedjünk vitaminokat, és igyunk rendszerint vizet! Emellett pedig mozogjunk!

10. Hanyagoljuk a káros dolgokat!

Engedjük el a nehéz ételeteket, az alkoholt és, mindent, ami megnehezíti szervezetünk kiegyensúlyozott működését. A tea és a sok víz mellett jót tesznek a különböző levesek és sport italok, de a pezsgőtabletta elfogyasztásai is. Ezek ugyanis növelik a vizelési ingert, ami által pedig a káros anyagok távozni tudnak a szervezetünkből.

Egészséges, boldog őszi-téli szezont mindenkinek!

Összegyűjtöttük: íme tíz tipp a megfázás és az influenza elkerülésére

Fotó: Illusztráció