Márton nap: a nap, amitől rettegnek a libák – de miért is? 1

Szent Márton napjához rengeteg hiedelem és népszokás tartozik. Az egyik ilyen a libahúsból készült ételek fogyasztása. A vásárhelyiek sem vetik meg a finomságokat, Pintér Gábor, a Kolbász Butik megalapítója pedig pár hasznos infóval, és tippel próbálja segíteni az ínyenceket.

Honnan ered a hagyomány, hogy Márton napon libát eszünk?

Márton napja fontos szerepet tölt be még az ilyen, főleg mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó területen is, mint Hódmezővásárhely. A 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, ekkor még lehet gazdagon lakmározni, valamint ilyentájt készül el az újbor, amivel libalakoma közben illik koccintani. „Aki Márton napján nem eszik libát, éhezik egész évben”, tartja a régi mondás.

Ez az időszak jelenti a paraszti év végét, a mezőgazdasági munkák leállását. Ilyenkor kapták a jobbágyok a fizetségüket, és mellé egy tömött libát, hiszen télire ritkítani kellett az állományt. A liba húsából (egészen pontosan a is a hátsó részéből) küldtek a falu papjának is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés is.

Idekapcsolódó népszokás továbbá, hogy ilyenkor tilos volt takarítani, mosni, teregetni, mert az az állatok pusztulását okozta.

Márton nap: a nap, amitől rettegnek a libák – de miért is? 2
Pintér Gábor

Honnan tudjuk, hogy friss libahúst veszünk?

A libahús sajnos csak Márton nap környékén, illetve karácsonykor kerül az asztalra. Ilyenkor szokták vágni az állatokat, így szinte mindig frissen kerülnek a pultokba. Nálunk, a Kolbász Butikban legalábbis így van.

Milyen ételeket ajánlasz elkészíteni?

Személyes kedvencem a bőrös libamell, mely egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A bőrt be szoktam kicsit irdalni, borssal, sóval, fokhagymával bedörzsölöm, és libazsírban megsütöm, majd ha kész, tócsnival tálaljuk.

A libacomb sütése kicsivel több időt vesz igénybe, de párolt birsalmás lilakáposztával, és hagymás tört burgonyával egész biztosan megéri a befektetett időt és energiát, hálás lesz a család apraja nagyja.

Mik a tapasztalatok, a liba melyik része fogy a legjobban, miket készítenek az emberek?

Vásárhelyen szeretik a finom leveseket, anélkül szinte elképzelhetetlen az étkezés. Libanyakból rendkívül finom leves készíthető, valamint a zúzából finom pörköltet szoktak készíteni, a fentebb említett sültek mellett. Keresik továbbá a libacombot és a mellet is, valamint ilyenkor a bőrös libahájnak van kiemelkedő kereslete, hiszen a libatöpörtő és a libazsír nagyon finom csemege.

Utoljára hagytuk a legfontosabbat, amivel mindenki szemezget, a világ egyik legfinomabb alapanyaga, a LIBAMÁJ.

Szűkebb réteg vásárolja, de nem az ára miatt, hanem félnek az elkészítéstől, pedig aki egyszer megkóstolta, minden évben vágyni fog rá, olyan egyedi és különleges ízvilággal rendelkezik.

Márton nap: a nap, amitől rettegnek a libák – de miért is? 3

Íme egy kis segítség az elkészítéshez egyenesen a Kolbász Butik szakértőitől:

Libamáj zsírjában:

Annyira finom, hogy nem érdemes cifrázni az ízesítést, valamint nem szabad kiszárítani. 3-400 gramm libamáj elegendő egy családi asztalra, hozzá ugyanannyi libaháj, melynek kiolvadt zsírjában sütjük lassú tűzön, „konfitáljuk”. Amikor elkészült óvatosan áthelyezzük egy jénai edénybe, rászűrjük a zsírt, hagyjuk kihűlni, hidegen, vékonyra szelve, friss kenyérrel, sóval előételnek kiváló!

A fent említett ételekhez minden hozzávalót megtalálnak a Kolbász Butikban!

Márton nap: a nap, amitől rettegnek a libák – de miért is? 4