Kiállítást nyílt a lakásotthonokban élő fiatalok alkotásaiból

Érzések másképp – ecsetünk a gyermekvédelem címmel kiállítás nyílt a szegedi dr. Waltner Károly intézmény lakásotthonaiban élő, családból kiemelt fiatalok alkotásaiból a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében.

34 telephelyen 6 állami fenntartású bentlakásos szociális intézmény működik Csongrád megyében, ahol 1284 munkatárs összesen 2176 ellátottról gondoskodik. A közelgő szociális munka napja alkalmából nekik mondtak köszönetet festményeikkel azok a 12 és 21 év közötti fiatalok, akik egy makói lakóotthonban élnek. Juhász Tünde elmondta: Magyarországon az emberek közel egyharmada küzd olyan problémával, amely valamilyen szociális segítségadást, gondozást igényel. Velük foglalkozni jóval több, mint munka: szolgálat ez, a szó legnemesebb értelmében – fogalmazott.

A kormánymegbízott kiemelte: az utóbbi években az állam is sokat tett a szociális területen dolgozókért. Több ütemben zajlott béremelés, munkaszüneti nap lett a szociális munka napja, és az ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését is jelentős összeggel támogatja a tárca – tette hozzá.

Kiállítást nyílt a lakásotthonokban élő fiatalok alkotásaiból 1

Juhász Tünde hangsúlyozta: lehetőségeinkhez mérten kormányhivatalunk is segíti ezt a feladatellátást. Adventi gyűjtőakcióink során két éve a Waltner Károly otthon ellátottjai számára adományoztunk ruhát, cipőt, játékot, tavaly pedig a megyei szociális intézmények felnőtt lakóinak karácsonyát tettük szebbé – sorolta. Az elmúlt években a megyei kirendeltség 8 intézményének összesen 30 használt számítógépet adtunk térítésmentes használatba – emlékeztetett a kormánymegbízott.

Nyári Amália arra biztatta a kiállító fiatalokat, hogy legyenek büszkék alkotásaikra, és arra, hogy merik vállalni őszinte érzéseiket, gondolataikat a nagyközönség előtt. A megyei kirendeltség igazgatója hangsúlyozta: az alkalmi tárlattal a gyermekvédelem fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. A képek egy nyári alkotótáborban készültek, a nevelők, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek segítségével – magyarázta.

A megnyitón nemcsak az alkotásaikkal, hanem egy zenés műsorral is bemutatkoztak az állami gondoskodásban élő fiatalok.

A kiállítás november 15-ig lesz látható a kormányhivatal Rákóczi téri épületének aulájában.

(A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)