Állattenyésztés és növénytermesztés – Jézus korától napjainkig 4

Hódmezővásárhely, Magyarország, november 8. 2019. – Az elmúlt hetekben kilenc foglalkozáson ismerkedtek a vásárhelyi iskolások és óvodások az állattenyésztés, a földművelés, valamint a textil- és porcelánművesség kialakulásával a Tornyai János Múzeumban. A zárófoglalkozáson a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola hatodikosai a bibliai időktől napjainkig tekintették át a mezőgazdasági munkák és az azt végzők módszereit, hagyományait.

A foglalkozást vezető Major Istvánné, a hódmezővásárhelyi Református Újtemplom lelkésze emlékeztette a diákokat: a világ első földműves Ádám volt, akire Isten a paradicsom kert őrzését és művelését bízta, majd a paradicsomból való kiűzetése után a földművelés munkája nehezebbé vált, s fiai közül Káin is ezt a foglalkozást vitte tovább, míg Ábel pásztor lett.

Állattenyésztés és növénytermesztés – Jézus korától napjainkig 1

Jézus idejében a juhokat éjszakára a kövekből épített akolba terelték, amelynek ajtajában a pásztor hajtotta fejét nyugalomra, így óva állatait a tolvajoktól. A pásztor jól ismerte juhait, s azok is a pásztort, akit hangja alapján is felismertek. Így, ha több nyáj egy időben érkezett egy itatóhelyre, s a jószágok összekeveredtek, a pásztor hívására csak saját nyájának juhai követték őt.

A földművesek életében fontos volt a vetés és az aratás is. A mag földbe kerüléséhez a bibliai időkben bőrszíjjal a nyakba akasztott kosárból szórták szét a gazdák a vetőmagot, míg az elmúlt század első felében környékünkön a vetőtarisznyában akár több tízkilónyi magot vihetett magával a földműves, így hatékonyabban végezhette el munkáját.

Állattenyésztés és növénytermesztés – Jézus korától napjainkig

Az aratás nehéz munkájában részt vettek a kaszások és a marokszedők mellett a legények, akik kocsira hányták a kévéket, de a család apraja-nagyja is rendelkezett feladattal, ebédet kellett készíteni az aratóknak, azt ki kellett juttatni a földekre, s a legkisebbek pedig a földbe ásott korsókban hűvösen tartott vízből vittek a megszomjazott földműveseknek.

A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósul meg az az uniós projekt, amely során a turisztika és a kultúra területén valósít meg eseményeket a két pályázó. Az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Közös művészeti örökségünk nyomában címmel, összesen 586 975 euró uniós támogatással megvalósuló program keretében összesen kilenc óvodás és általános iskolás csoport számára került sor múzeumpedagógiai foglalkozásokra Hódmezővásárhelyen.

Állattenyésztés és növénytermesztés – Jézus korától napjainkig 5 Állattenyésztés és növénytermesztés – Jézus korától napjainkig 3 Állattenyésztés és növénytermesztés – Jézus korától napjainkig 2

Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont