1

Hamarosan vége a jó időnek, és lassan beköszöntenek a mínuszok. Ahogy az ember felkészíti magát a téli időjárásra, úgy a járműveket, autókat is téliesíteni kell. A gépjárművökön elvégzendő feladatokról Galamb Sándort, a Car Fanatics Garage szervizvezetőjét kérdeztük.

Miket kell ellenőrizni a gépjárművökön így, a hidegebb időjárás beálltával?

Első sorban a gumiabroncsokat kell lecserélni. 7 Celsius fok alatt már veszélyes a nyári gumi, ezért le kell cserélni azt télire.  Ellenőrizni kell továbbá a fagyállót, az olajszintet, az ablakmosót, valamint minden olyan folyadékot, ami meg tud fagyni. Az ablaktörlő lapátokat is érdemes ellenőrizni, hiszen ha elhasználódott, akkor a téli latyakos utakon csak maszatolni fog. A fékfolyadék is egy sarkalatos pontja az autónak. Ha ez nagyon öreg, akkor romlik a fékhatás.

Ezeket az ellenőrzéseket otthon is el lehet végezni, vagy érdemes inkább szakemberhez fordulni?

Az ellenőrzések nagy részét szakember tudja végrehajtani. Olyan műszerekre van szükség, ami nem mindenki garázsában bújik meg. Egy szakember tudja mit kell nézni, mit hogyan kell ellenőrizni. Fontos, hogy értő kezek nyúljanak az autóhoz, hiszen ha véletlen valami nincs téliesítve, akkor komoly károk keletkezhetnek.

Mennyire károk keletkezhetnek a gépjárművekben?

Ha például nem fagyálló folyadék van a kocsiban, vagy gyenge a fagyálló, akkor ha mínusz fok van, akkor megfagy a folyadék és elmegy az autóban a fűtés. Ez még a jobbik eset, hiszen ha nem kering a folyadék, akkor a motor hűtése is megszűnik, és megfő.

A Car Fanatics Garage megalapítói: a Galamb testvérek

Ilyenkor, a tél beállta előtt mennyit kell várni egy ilyen ellenőrzésre, mennyire előre kell időpontot foglalni?

Ha egy gumicserét nézünk, akkor általában elég 1-2 nappal előtte bejelentkezni hozzánk. Egy általános ellenőrzésre elég 1 nappal előtte időpontot foglalni. Ha baj van a kocsival, akkor egyedi megbeszélést igényelnek az időpontok, hiszen a javítási idő, az alkatrész beszerzés a probléma méretétől függ.

Mekkora költséget jelent a sofőröknek a gépjármű téliesítése?

Maga az ellenőrzés, és például egy általános lemezfelni átszerelés körülbelül 10.000 forint. Ha mindent cserélni kell, akkor is 20-30 ezer forintból meg lehet csinálni. Ez nem egy horror összeg, főleg ha azt nézzük, hogy az utakon az életünk a tét. Érdemes ezt az összeget ráfordítani a gépjárművekre.

Mik a tapasztalatok, az autótulajdonosok időben elvégzik az ellenőrzéseket, vagy megvárják, amíg bekövetkezik a baj és a nagyobb károsodás?

Mind a két fajta sofőrrel szoktunk találkozni. Van, aki túlzásba esik, és mindent még idő előtt cseréltet. Akad azonban olyan is, aki már csak akkor jön, mikor szétfújta a kocsi a vizet. Ezzel sajnos már nehéz mit kezdeni, szét kell szedni az egészet, megelőzésre nincs lehetőség. Jobb, ha előre gondolkozunk. Ha bármi olyat tapasztalunk az autón, ami nem megszokott, vigyük el szakemberhez, hiszen lehet, hogy csak apróság, de lehet, hogy az életünket menti meg a hiba kijavítása.