Jászberényben kampányol pénteken Márki-Zay Péter 2

A vásárhelyi polgármester a pénteki munkanapot a jászberényi piacon tölti, ahol a vasárnapi megismételt polgármester-választásra készülő jobbikos jelölt mellett kampányol egy utcafórumon.

Tovább folytatja országjáró körútját, nagypolitikai kampányát a hódmezővásárhelyi polgármester. Márki-Zay Péter, a – minden bizonnyal hamarosan párttá alakuló – Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a pénteki munkanapon délelőtt Jászberényben vendégszerepel, ahol Budai Lóránt jobbikos politikus, a helyi ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjének támogatására buzdítja a lakosokat.

Mint ismeretes, a jászsági városban vasárnap megismételt polgármester-választást tartanak. Október 13-án Budai Lóránt 3909 szavazattal győzött a jelenlegi városvezető, Szabó Tamást (Fidesz-KDNP) mindössze 14 vokssal megelőzve (a kormánypárti politikus 3895 szavazatot kapott). Jelentős számú, 233 érvénytelen voks is akadt.

Szabó fellebbezést nyújtott be, majd a területi választási bizottság (tvb) a rendelkezésre álló nyilatkozatokat, bizonyítékokat mérlegelve megállapította: a voksoláson olyan súlyos jogsértések történtek, melyek nemcsak a választópolgárok akaratát befolyásolhatták, hanem a választás eredményét is. A tvb határozata szerint az, hogy idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul” mozogtak, illetve a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt, amelyet csak új szavazás elrendelésével lehet orvosolni. A döntést a felek megtámadták, ám a Szegedi Ítélőtábla jogerős végzésével elutasította a benyújtott felülvizsgálati kérelmeket. Ezért járulnak a jászberényiek ismét az urnák elé.

A városban – korántsem meglepetésre – az elmúlt hetekben is puskaporosnak mondható a választási kampányhangulat, a felek élesen, sokszor nemtelen eszközökkel, válogatott lejáratási kísérletetekkel támadják egymást. Ezt az összképet színesíti a heves kormány- és Fidesz-ellenes kirohanásairól elhíresült Márki-Zay pénteki bevetése is.

A testületben egyébként a Fidesz-KDNP 7, az ellenzék (Közösen Jászberényért Egyesület) 6, a Mi Hazánk pedig 1 mandátumot szerzett, vagyis ha Budai vasárnap megismételné sikerét, akkor sem lenne többsége. Ha pedig Szabó diadalmaskodik, szűk többséggel folytathatja a település irányítását.

Jászberényben kampányol pénteken Márki-Zay Péter 1

Borítókép: Budai Lóránt Facebook-oldala