Karácsony is megbukott! Újabb nehéz szó: dolgozószobájából 1

Debrecen szívesen befogadja azokat a beruházásokat, amelyekre nemet mond Karácsony Gergely – így döntött a debreceni közgyűlés. Érdekesség, hogy még az ellenzéki képviselők sem mondtak nemet az atlétikai vébére és az atlétikai stadionra. Karácsony Gergely viszont arról beszélt, „alapvetően nem támogató a hozzállása”. Az atlétikai szövetség arra hívta fel a figyelmet, az új stadionnal zöldebb lenne Csepel ma még lerobbant északi része – közölte az M1 Híradója.

A Nemzeti Atlétikai Központ helyszíne a Csepel-sziget északi része lenne, egy egykori gyárterületen, amely jelenleg el van zárva a lakosság elől. A tervek szerint a stadion 40 ezer embert tudna befogadni, az atlétikai világbajnokság után 15 ezer férőhelyesre bontatnák vissza. Az így felszabaduló területen edzőpályákat, futókört és görkorcsolyapályát alakítanának ki.

A tervek szerint legalább száz új fát ültetnének, és összességében nyolchektárnyi zöld területet alakítanának ki a Duna-part jelenleg elzárt és elhanyagolt szakaszán.

Magyarország tavaly decemberben nyerte el a 2023-as atlétikai vb megrendezésének jogát. Amely a valaha volt legnagyobb nemzetközi sportesemény lenne Magyarországon.

A központi helyszínt jelentő csepeli stadion pedig a városrészt is új életre keltené – mondta az M1-nek a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. Gyulai Miklós emlékeztetett arra, hogy a 15 hektárnyi területnek csak kis részét foglalná el a stadion, a többi közösségi célokat szolgálna.

Az atlétikai csarnok azonban továbbra sem kapott zöld utat a főváros új vezetésétől. A főpolgármester időt kért, és azt mondta, a kérdésről november végén dönt a Fővárosi Közgyűlés, ugyanakkor ő maga nem tartja olyan fontosnak a stadion felépítését.

Ha az atlétikai stadion nem épül fel, Budapest elveszítheti a 2023-as vb megrendezésének jogát, ráadásul több milliárd forintos kártérítést is kellene fizetni, amely több évre visszavethetné a sportágat.

Közben Debrecen jelezte, befogadnák az új atlétikai csarnokot és megrendeznék a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A város közgyűlésének képviselői – beleértve több ellenzéki politikust is – támogatották az erről szóló javaslatot.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Archív