Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az önkormányzat

Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki bejelentette: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, adatokkal való visszaélés gyanújával. 

A polgármester elmondta, hogy az elmúlt másfél évben több informatikai jellegű visszaélés is történt a városházán. Kalotay Balázs informatikai tanácsadó volt, illetve lesz az önkormányzat segítségére az incidensek felderítésében. A szakember elmondta, hogy vezetői e-maileket továbbítottak például, amikből a közösségi oldalakon idéztek.

A továbbküldött levelek után ellenőrizték az önkormányzat azon rendszerét, amiben a helyi lakosok adatait őrzik. Kiderült: ebből a rendszerből történtek lekérdezések, „nem normális mennyiségben”, akár ezer fölötti számban. „A kollegáknak a munkájukhoz szükséges az, hogy ebből a rendszerből adatokat kérdezzenek le, a lakosokra vonatkozóan. Ezek a lekérdezések olyan mértéket öltöttek, ami felkeltette az érdeklődését az informatikusoknak” – fogalmazott Kalotay Balázs.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy, már nem a hivatalban dolgozó volt munkatárs azonosítójával történtek a lekérdezések, melyek többek között ellenzéki és kormánypárti képviselőjelöltek, illetve azok családtagjainak személyes adataira is irányultak. Márki-Zay azt is mondta, még egy vásárhelyi fideszes polgármesterjelölt, illetve családtagjainak adatait is lekérték. Ezek szerint a tettes(ek) Szél István, Székkutas polgármestere ellen is nyomozhatott/nyomozhattak a vásárhelyi városházán, tekintettel arra, hogy tudomásunk szerint a város állandó lakosai közül ő az egyedüli, aki fideszes polgármesterjelöltként indult az október 13-i választáson; igaz, nem a megyei jogú városban, hanem a szomszédos településen.

Jelenleg vizsgálják, hogy ki férhetett hozzá az azonosítóhoz, és a feljelentést is ismeretlen személy ellen tették meg. Az önkormányzat – mint elhangzott – azt sem tudja, pontosan mire használták fel a lekért adatokat. Mindezek megállapítása a nyomozás, a hatóságok feladata lesz.

Márki-Zay sajtótájékoztatójára a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete közleményben reagált, melyet alább olvashatnak.

A Fidesz mindenben támogatja az adatlopási ügyben dolgozó nyomozóhatóságok munkáját

“Márki-Zay Péter ma nyilvánosan is beismerte, hogy az általa lassan már két éve vezetett hivatalban olyan súlyos jogszabálysértések történnek nap, mint nap, amelyek veszélybe sodorják a vásárhelyi polgárok biztonságát. Megdöbbenéssel értesültünk a városházán történt visszaélésekről, amely a polgármester beismerése szerint számos jobboldali, a Fideszt támogató vásárhelyi polgárt, sőt, még polgármesterjelöltet is érint. Tekintettel arra, hogy Márki-Zay Péter a közbeszerzési jogszabályokat megkerülve, törvénytelenül kötött szerződést a sajtótájékoztatón felszólaló Kalotay Balázzsal – ami miatt 13 milliós bírságot kellett fizetnie a városnak – és korábban már folyt rendőrségi nyomozás a polgármesteri hivatalba Márki-Zay által hozott informatikusokat érintően sajnos joggal feltételezhetjük, hogy a visszaélésekhez a polgármesternek is köze volt. A Fidesz vásárhelyi szervezete a nyomozóhatóságok munkájához minden segítséget biztosít, hogy minél hamarabb kiderüljön, milyen visszaélés történt a vásárhelyi polgárok adataival.”