Megoldódhat Stonehenge több ezer éves rejtélye

Nagy-Britannia első városát, Blick Meadet egy ősi forrás közelében fedezték fel a Salisbury-fennsíkon, és a legújabb leletek alapján a régészek azt állítják, hogy a település egykori lakosai építhették a világ egyik legrejtelmesebb építészeti csodáját, a Stonehenge-t.

A tudósok nemrégiben több mint 70 ezer kőszerszámot ástak ki a Blick Mead nevű régészeti lelőhely területéről, amely csupán egy mérföldnyire található a híres kőkörtől – írja a The Sun.

A régészek hosszú ideje próbálják kideríteni, hogy vajon ki építette a Stonehenge-t, ám eddig nem jártak sikerrel. A korábbi elméletek szerint az emlékművet időszámításunk előtt 3000 és 2000 között emelték, de a körkörösen elhelyezett kövek célja, valamint az, hogy az őskori emberek miként voltak képesek létrehozni az építményt, évszázadok óta rejtély a tudósok számára.

A régészek Blick Meadet most már „Stonehenge bölcsőjeként” emlegetik

David Jacques, a Buckinghami Egyetem professzora a The Telegraphnak elmondta: Ha meg akarjuk találni az embereket, akik építették, akkor egyértelmű, hogy először azt a helyet kell keresnünk, ahol víz található.

„A Blick Meadnél rengeteg dolgot találtunk. Míg 2006-ig összesen 30 leletet sikerült találni ebből az időszakból, most már több mint 70 ezret fedeztünk fel, ami sokat segít a vizsgálatban” – tette hozzá.

Jacques szerint kicsi területről van szó, amelyre az emberek újra és újra visszatértek, így minden bizonnyal egy állandó település volt, ezért felül kell vizsgálniuk minden korábbi elméletet arról, hogy a vadászok és gyűjtögetők miként mozogtak a szétszórt közösségekben.

„Ez Stonehenge-t még érdekesebbé teszi, mivel messzebbre visszanyúló történetet ad neki, és a mezolitikumhoz (középső kőkorszak) kapcsolja az emlékművet. Blick Mead ténylegesen Stonehenge bölcsője lehetett” – fejtette ki.

Stonehenge építői és Blick Mead lakosai szent állatnak tekintették a szarvasmarhát

A régészek szerint Blick Mead a kiváló legelői, valamint a vízhez való közelsége miatt tökéletes helyszín volt állandó településnek. Úgy vélik, hogy az őskori vadászok és gyűjtögetők tízezer évvel ezelőtt is ott élhettek.

A Stonehenge építői és a Blick Mead között további párhuzamot vonhat, hogy a régészeti lelőhelyen és az emlékmű körüli árkokban is sok szarvasmarha-koponyát találtak elhelyezve, ami azt sugallja, hogy mindkét helyen szentnek tekintették az állatokat.

A vadászokról és gyűjtögetőkről azonban általános vélekedés, hogy nem telepedtek le egy helyen, így a kutatók szerint arra is van esély, hogy a Blick Meadet betegek, gyermekek és idős emberek számára alakították ki.

Blick Mead a megtalált legendás városok közé emelkedhet

A különböző toplistákkal foglalkozó Listverse összeszedte azon legendás városokat, amelyek létezését sokszor csak szóbeszédnek tartották, de eltűnésük óta sikerült fényt deríteni létezésükre.

A víz alá temetett városok között található a hindu vallásban az istenség legfelsőbb személyiségeként ismert Krisna ősi otthona, Dvárka, az igazi Atlantiszként emlegetett, egyetlen nap alatt a víz alá süllyedt Helike városa, valamint a görög mitológiából jól ismert Héraklion elveszett városa.

Héraklion – ahol Héraklész először szállt partra Afrikában, valamint ahol a legenda szerint Parisz herceg és a vele megszökő Helené a trójai háború előtt elbújt Menelaosz haragja elől – Egyiptom egyik legfontosabb kikötője volt egykor, sokáig azonban senki sem tudta, hogy hol található pontosan.

Az egyiptomi kikötőváros körülbelül 2200 éve egy földrengés vagy cunami következtében süllyedt víz alá, és csupán a 2000-es évek elején fedezték fel.

Olyan fényűző paloták és építmények találhatók még a listán, melyeket sokáig csak a költők és felfedezők képzeletének szüleményeként könyveltek el. Ilyen volt például a vikingek körében elterjedt Vinland, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) által a világ nyolcadik csodájának nyilvánított Szigirija, vagy Kubiláj kán Marco Polo által tökéletesen leírt palotája, a Xanadu.

A listát további, rég eltűntnek hitt városok egészítik ki, mint a homok alá temetett Leptis Magna, a kolumbiai Sierra Nevada de Santa Marta hegységben található Elveszett város (La Ciudad Perdida), vagy az afrikai korai széles körű cserekereskedelemre bizonyítékul szolgáló Nagy-Zimbawe.

A legfrissebben felfedezett látványosság a majomisten városa, amelyet falai színe miatt Fehér városként (La Ciudad Blanca) is emlegetnek. A Hondurasban található elveszettnek hitt településre 2012-ben bukkantak rá a kutatók.

A jelen adatok alapján Blick Mead a lista összes tagjánál régebbi lelet lehet. Ha a feltételezések igaznak bizonyulnak, a Stonehenge bölcsőjeként emlegetett város is felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára.

Forrás: hirado.hu