Itt az első törés a Márki-Zay-csapatban: Barta Róbert kiszállt

A Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért külterületi képviselőjelöltje közzétette: sok dologban nem ért egyet Márki-Zay Péterrel, ezért a továbbiakban nem vesz részt az önkormányzati munkában. Bartának – mint rámutatott – leginkább az MSZP nyomulása, viselkedése és gondolkodása ellen van kifogása. A városvezető szerint viszont a sértettség beszél belőle.

Nem egészen három héttel az önkormányzati választást követően máris bekövetkezett az első komolyabb törés Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter csapatában. Barta Róbert, az MMM és a Tiszta Vásárhelyért külterületi képviselőjelöltje – aki a választáson a 10. körzetben nem szerzett mandátumot, miután Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP, Szeretem Vásárhelyt) lett a befutó – október 30-án közösségi oldalán korrekt hangvételű közleményben bejelentette: vége, betelt nála a pohár. Mindez egy héttel az új közgyűlés alakuló ülése, valamint az önkormányzati cégeknél lezajlott politikai tisztogatást követően történt.

Itt az első törés a Márki-Zay-csapatban: Barta Róbert kiszállt 1

„A mai napon volt egy közel 50 perces beszélgetésünk (vitánk) Márki-Zay Péter polgármesterrel. Sok dologban nem értünk egyet, ezáltal a továbbiakban nem szeretnék részt venni a hódmezővásárhelyi önkormányzati munkálatokban. Természetesen civil emberként a külterületi problémákat a továbbiakban is figyelemmel kísérem, és fel is szólalok ez ügyben” – írta meg Barta Róbert, aki nem sokkal később hozzátette, nem elsősorban Márki-Zay ellen szól a döntése, hanem „az MSZP miatt nem folytatom tovább”.

Megelégelte a szocialista nyomulást

Az elmúlt egy héten élénk, sokszor személyeskedő hangvételű vita alakult ki a közösségi médiában. A Barta Róbertet személyesen ismerők közül sokan gratuláltak a bátor, nyílt, őszinte és hiteles kiállásáért. A polgármester vehemensebb hívei és támogatói ugyanakkor galád, nemtelen eszközökkel estek neki, többek között különféle zárt csoportjaikból is ki akarják őt tenni (illetve ki is csukták) – mert másként gondolkodik. Bomlasztónak minősítik, mert felvállalta véleményét.

„Akkor írnak ki dolgokat, mikor már nem is vagyok tagja, és nem látom ezeknek az aljas embereknek az írásait! De hamarosan szembesítem őket mindennel! Lehetek én bomlasztó, csak azt nem értem, mit bomlasztok azzal, hogy egyszerűen kijelentettem: nem tudom tolerálni az MSZP-s viselkedést, gondolkodást!!!” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Barta Róbert.

A külterületi jelölt a kialakult vitában elismerte, tisztában volt azzal, hogy az MSZP benne volt a vásárhelyi összefogásban, „csak akkor még nem gondoltam, hogy ennyire nyomulnak, mindenkit letaposva! Számomra az összefogás azt jelenti, hogy nem a pártokat képviselik, hanem az embereket! Hozzátette: „Én tenni akaró ember vagyok, és teszek is, de nem pártérdekek alapján!”

Arról is vallott, hogy 25 éve foglalkozik a külterület problémáival, amit folytatni szeretne, de ismét megbizonyosodott róla: ahol megjelenik a pártpolitika, ott elvész az őszinteség. Ez van, a pártok mocskosak és hazudnak! Az én feladatom tudom, hogy mi, és eddig is tudtam! Ahhoz, hogy véghez vigyem, nincs szükség pártokra és csoportosulásra! Ezzel van a baj! Olyan csoportosulások vannak jelen sajnos, ami nem tesz jót a civil embereknek! Ebben a nagy összefogásban (csapatban) is ki vannak válogatva az emberek!” – világított rá.

Több kommentelő arra utalt Barta posztjai kapcsán, hogy a szocialisták „kérik a jussukat, amit elég hamar kiderült, hogy meg is kapnak. Lásd: városi cégekben pozíciók. És ez még csak a kezdet.” Mások megjegyezték, az október 13-i orosházi ellenzéki vereség is az MSZP-nek köszönhető, tehát nagyon sokan jogosnak tartják a volt jelölt kritikai észrevételeit a szocialistákat érintően.

Márki-Zay: a sértettség beszél „Barta úr”-ból

Barta Róbert kiugrásával Márki-Zay Péter is foglalkozott legutóbbi vasárnap esti Facebook-bejelentkezésében. Érdekes módon a polgármester kevésbé ütött meg korrektnek tűnő hangnemet Bartával szemben, mint fordítva: volt jelöltjét, szövetségesét egy alkalommal feltűnően távolságtartóan, kívülálló módjára „Barta úr”-nak nevezte.

A polgármester cáfolta, hogy bármiféle politikai beleszólás történne Vásárhely ügyeibe, például az MSZP részéről, amit – állította – egyedül Kis Andrea alpolgármester képvisel a csapatukban. Visszautasította, hogy MSZP-seket juttatnának pozíciókba a városban, az önkormányzati rendszerben. Úgy fogalmazott: „jogosan felmerül a gyanú, hogy csak a sértettség beszél” Barta Róbertből, és szerinte az „emberi kvalitásokat” mutatja, ki hogyan tudja magát túltenni egyet politikai kudarcon, választási vereségen. Mint mondta, az október 13-i külterületi eredmény „nem ok arra, hogy valaki megbántódjon, megsértődjön”.

Arra is kitért, nem vállaltak, illetve nem vállalnak kötelezettséget jelöltjeik – így a vesztes Barta – jövőjét illetően. Úgy fogalmazott: semmilyen kötelezettséggel nem tartoznak a jelöltek későbbi sorsára vonatkozóan, mert „nem politikai lojalitás, hanem rátermettség alapján” osztják a városban a különféle pozíciókat, vagyis politikai alapon senkinek sem ígértek, és senkinek sem adnak állást. Megjegyezte ugyanakkor, ha „valaki” például mérnökként tudná segíteni a városfejlesztést, azt szívesen várják az önkormányzatnál.

Borítókép: Barta Róbert és Márki-Zay Péter az október 5-i új-kishomoki lakossági fórumon (forrás: Facebook/Márki-Zay Péter élő videója)