A csülök ápolása egy külön mesterség 6

A szarvasmarhatartásban az egyik leggyakrabban felmerülő probléma a lábgyulladás, ami által akár el is pusztulhat az állat. A csülökbetegségek megelőzése, felismerése és kezelése volt a témája annak a szakmai napnak, amit a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán tartottak csütörtökön.

A szakmai nap az „Elméleti és gyakorlati tapasztalatok a szarvasmarhák csülökápolásában” címmel zajlott a Szegedi Tudományegyetem Tangazdaságában, a Takács Ferenc Képzőközpontban.

Az alkalomra a mezőgazdasági kar hallgatói mellett összesen 432 farm szarvasmarhatartóit hívták meg, hogy tájékoztassák őket a jószágokat érintő lábbetegségről, ami egy holland típusú csülökápolással megelőzhető.

A csülök ápolása egy külön mesterség 1

A nap folyamán a Holland CRV Rt. részéről Fokko Tolsma szakállatorvos a saját maga által kidolgozott gyakorlatokat ismertette a megjelenteknek, majd Lehoczky János, a módszer magyarországi követője tartott előadást.

Dus János, a holland cég magyar importőrének minősülő Agroprojekt Kft. tulajdonos ügyvezetője lapunknak elmondta, a csülökbetegségek a szarvasmarháknál az egyik leggyakrabban jelentkező elváltozások, amik nem a farmerekre, hanem a tartási körülményekre vezethetők vissza. A lábszár ugyanis könnyen begyulladhat, ami megtizedelheti az állatállományt, azonban a lábvég megfelelő ápolásával mindez könnyen felismerhető és kezelhető.

A csülök ápolása egy külön mesterség 5

– A holland modell bemutatása egy olyan plusz tudást ad, amit nehéz tankönyvekben összefoglalni. Itt ugyanis az is számít, hogy ki hogyan közelíti meg a sérült testrészt, illetve vannak mesterfogások, amik segítségével megállapítható, hogy a lábban hol és mikor jelenik meg elváltozás – tette hozzá Dus János.

A rendezvényen a résztvevők szakmai ajándékcsomagot vehettek át.

A csülök ápolása egy külön mesterség A csülök ápolása egy külön mesterség 2 A csülök ápolása egy külön mesterség 4

A csülök ápolása egy külön mesterség 7