Kölcsönlakás Hódmezővásárhelyen is

Már több mint 100 bemutatót ért meg a két évvel ezelőtt felújított Kölcsönlakás című színdarab, amelyet a Bessenyei-bérlet harmadik előadásaként, a Játékszín tolmácsolásában élvezhetett a vásárhelyi közönség.

A jó szórakozásról, a folyamatos nevettetésről a mai színházi elit legjobbjai gondoskodtak: Dobó Kata, Lengyel Tamás, Lévay Viktórai, Molnár Áron, Erdélyi Tímea, Debreczeny Csaba és Murányi Tünde. Sokan közülük most álltak először a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán.

Bár az elegáns londoni otthon egy konszolidált házaspár hétköznapjainak színtere, a barátok és a belsőépítész is ide terveznek randevúkat, és ez megteremti a végtelen bonyodalmak és humoros félreértések sorozatát. A fél évszázaddal ezelőtt megírt Kölcsönlakást a színházak a mai napig szívesen tűzik repertoárjukra. A Játékszín is így tett, azzal a célkitűzéssel, hogy szeretné a mai generáció tagjait is megszólítani, ezért fiatal színészekre bízta a kacagtató történet elmesélését.

Kölcsönlakás Hódmezővásárhelyen is 1

Így került Lengyel Tamás is a produkcióba, akinek pályáján azért számít mérföldkőnek ez a darab, mert akkor döntötte el, hogy felmond a Vígszínháznál, és elkezdi független, szabadúszós életét. A Válótársak és a Mi kis falunk sztárja kapta a lakástulajdonos férj szerepét, aki egy kicsit esetlen, egy kicsit ügyefogyott, de meg van győződve róla, hogy a felesége hű hozzá. Amikor viszont egy másik szereplőtől származó levél előkerül, megcáfolódni látszik hitrendszere. Lengyel Tamásról kiderült: a lakásán kívül szinte már mindent kölcsönadott az életben. Hozzátette: a lakását eddig még nem kérték, bár az fontos szempont lenne, hogy mire kelllene odaadnia Ahogy nyilatkozott: „ Nem biztos, hogy tudna asszisztálni ahhoz, hogy egy kedves barátja éppen hűtlen akar lenni a feleségéhez”.

Kölcsönlakás Hódmezővásárhelyen is 2

Lengyel Tamás szívében azért is foglal el fontos helyet a Kölcsönlakás, mert azon túl, hogy jóleső érzéssel tölti el, hogy a nézők dőlnek a nevetéstől, nagyon szereti partnereit is. Többek között a feleségét alakító Lévay Viktóriát, a belsőépítészként remekelő Molnár Áront, a barátját megformáló Debreczeny Csabát, vagy az ő aráját játszó Dobó Katát is. Katát nem volt nehéz „táncba vinni”, boldogan mondott igent Linda szerepére a Kölcsönlakásban. Ezt a darabot ugyanis az a Ray Cooney- John Chapman szerzőpáros jegyzi, akiknek nevéhez a Miniszter félrelép is fűződik, és mint az köztudott, Dobó Kata ezzel a filmmel robbant be a köztudatba.

Kölcsönlakás Hódmezővásárhelyen is 3

A színésznő olyannira ismeri kivülről- belülről a Kölcsönlakást, hogy a producer biztatására szívesen próbálta ki magát rendezőként is és készítette el a történet filmes változatát, amely idén februárban került a mozikba. Bár ez a film nem tudta megismételni a Miniszter félrelép iránti óriási érdeklődést, de Dobó Kata így is nagyon elégedett az elért 150 ezres nézőszámmal. A filmforgatást, az elő- és utómunkákat is szakmai élete legszebb pillanatai közé sorolta.

Az kérdéses, hogy a film a vásárhelyi közönségnél hogyan vizsgázott, de az biztos, a színdarabot szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta.

Kölcsönlakás Hódmezővásárhelyen is 4

Kölcsönlakás Hódmezővásárhelyen is 5

Forrás: BFMK