Márki-Zay nemzetközi szemétlerakót csinált Vásárhelyből!

A polgármester ismét megerősítette, hogy a részben önkormányzati tulajdonú FCC üzleti okokból továbbra is tervezi külföldi (olasz) hulladék importját a vásárhelyi szeméttelepre. A városvezető nem ellenzi a külföldi szemétbehozatalt, sőt, amellett érvel, hogy az ide érkező olasz hulladék még biztonságosabb, mint a magyar szemét.

Márki-Zay Péternek továbbra sem büdös az olasz importszemét. A polgármester vasárnapi élő Facebook-bejelentkezésében – az egy héttel az előtti alkalomhoz hasonlóan – megerősítette, hogy a mintegy 38 százalékban önkormányzati tulajdonú FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. a jövőben is tervezi a külföldi (olasz) hulladék behozatalát. A politikus nemhogy nem jelezte, hogy bármiféle fenntartása, kifogása lenne ezzel kapcsolatban, de egyenesen úgy érvelt: a vállalkozás üzleti érdekei egyértelműen megkívánják ezt a szemétimportot, az ide érkező olasz hulladék pedig nem veszélyes, hanem biztonságosabb, mint a magyar szemét.

Erről beszélt Márki-Zay Péter:

1) Folytatódni fog a szemétimport, az olasz hulladék Vásárhelyre szállítása;
2) Mindez a részben önkormányzati tulajdonú FCC üzleti érdekeit szolgálja;
3) Az olasz importhulladék egyáltalán nem veszélyes, sőt még biztonságosabb is, mint a magyar szemét.

Erről nem beszélt Márki-Zay Péter:

1) Nem helyesli a külföldi szemétbehozatalt, tiltakozik, akár tüntetést szervez ellene.

A városvezető tehát elmondta: személyesen is kint járt az FCC hulladéklerakójában, vagyis a város szeméttelepén. „Igazából arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a bizonyos és elhíresült olasz hulladék; ennek mi is a háttere” – magyarázta.

Megismételte, amit egy héttel korábban is elárult: az FCC vezetői arról tájékoztatták, a külföldi szemét behozatalára a cég üzleti érdekei miatt van szükség, miután a makói kommunális hulladék kiesés évi 10 ezer tonna kapacitáskiesést jelent, ez pedig „veszteségessé tenné a lerakónak a működtetését”.

Márki-Zay nem felejtette el megemlíteni, a hulladékimport a kormány, illetve kormányhivatalok engedélyével történik. Ám különösen érdekes és pikáns, hogy a kormányzattal és intézkedéseivel szemben általában oly kritikus és harcos politikus ezúttal egyáltalán nem lázad/lázít a kialakult helyzet, vagyis a külföldi szemét Vásárhelyre hozatala ellen (nem buzdít például civil összefogásra, vagy szervez akár megmozdulást ezzel szemben).

Nagyon úgy tűnik tehát, a polgármesternek jelenleg nincs kifogása az ellen, hogy külföldi szemét érkezzen városába. Márpedig a biznisz pörög tovább, mert a városvezető kiemelte: a hódmezővásárhelyi szeméttelep

„fogadott és fogadni tervez a jövőben is olasz importhulladékot, azt lehet mondani”.

Márki-Zay szerint azonban nincs ezzel semmiféle probléma, tekintve, hogy – állítja – amit külföldről Vásárhelyre szállítanak:

„nem veszélyes hulladék, és nem szennyvíziszap, hanem – és ezt megnézhettük most is – papír- és műanyaghulladékról van szó; papír- és műanyaghulladék.”

Hozzátette, megnyugtatta a szeméttelep meglátogatása, hogy „a legnagyobb szakértelemmel és odafigyeléssel dolgozik ez a vásárhelyi cég, amelyben az önkormányzatnak 38 százalék tulajdonrésze is van”. Beszámolója szerint arra kérte az FCC-t, tegyék lehetővé az érdeklődő vásárhelyi polgároknak, hogy hozzá hasonlóan megtekintsék, miként működik a szemétlerakó. Végül ismét aláhúzta: a maga részéről semmi kivetnivalót nem talál a külföldi szemétbehozatalban.

„Nos, remélem, hogy hamarosan az érdeklődők azok meg tudják látogatni majd ezt a céget, és ott megmutatják önöknek, hogy pontosan milyen hulladék érkezik Olaszországból, és fogják látni, hogy összehasonlíthatatlanul biztonságosabb hulladék, mint ami egyébként Magyarországról is minden egyes hulladéklerakóba bekerül. Tehát ez egy tiszta papír- és műanyaghulladék, amiről itt szó van” – érvelt végül újra a hulladékimport szükségessége és biztonságossága mellett.

A Fidesz szerint viszont ez bűn és korrupció

Legutóbbi cikkünkben is megírtuk, az utóbbi hónapokban a Fidesz-KDNP, valamint Grezsa István önálló polgármesterjelölt is többször szót emelt a szemétimport ellen. A városvezetés és a kormányzati szervek hibájára egyaránt rámutató Grezsa ígéretet tett, megválasztása esetén mindent megtesz a vonatkozó szerződések felbontásáért, az ügylet felülvizsgálatáért és azért, hogy ne érkezzen tovább idegen hulladék a városba. Lázár János országgyűlési képviselő pedig vérlázítónak nevezte, hogy a polgármester lényegében nemzetközi szemétlerakót csinált Vásárhelyből. Leszögezte: súlyos korrupciónak tartja, hogy busás haszonért eladták a vásárhelyiek jövőjét, veszélyeztetik az itt élők egészségét.

„Eladni a város szabad hulladéklerakó kapacitását, veszélyeztetni az emberek egészségét, külföldi szemetet befogadni Hódmezővásárhelyre: óriási bűn, és valakinek óriási üzlet. Ez az igazi korrupció!” – szögezte le.

Korábban írtuk:

Márki-Zay: folytatni szeretnék a külföldi szemétbehozatalt

Fotó: illusztráció