Havasi Katalin jótanácsai az influenza ellen 1

A vásárhelyi háziorvosoknál már felvehetjük az influenza elleni védőoltásokat, míg a gyógyszertárakba a hétvégén érkeznek meg a vakcinák. Erről Dr. Havasi Katalin gyermekorvos, a kórház orvosigazgatója tájékoztatta portálunkat.

– Mindenki azt gondolja, hogy ismeri az influenzát, azonban egy sokféleképpen megjelenő betegségről van szó, mivel az egyszerű náthától a hasfájáson át a lázgörcsig több tünetet okozhat. Azért veszélyes, mert legyengíti az immunrendszert és szövődményekkel, például tüdőgyulladással és középfülgyulladással járhat – ismertette Dr. Havasi Katalin.

Hozzátette, éppen ezért annak is érdemes felvenni a védőoltást, aki még soha nem volt influenzás, vagy pár nap alatt lábon kihordta azt, ugyanis az esetek harmadában a vírus után felülfertőződések, ritkán pedig halálos szövődmények alakulnak ki.

A járvány ugyan februárban a legerősebb, azonban nem érdemes addig várni a beadatással, hiszen a kórokozók már a tél elején megjelennek. A legérzékenyebbeknek a gyerekek és az idősek számítanak, ezért nekik különösen ajánlott a vakcina felvétele, csakúgy, mint a várandós kismamáknak. Hat hónapos kortól egyébként bárkinek beadható a védőoltás.

– Hódmezővásárhelyen a háziorvosok már megkapták az ÁNTSZ által ingyenesen biztosított védőoltásokat, a hétvégétől pedig a gyógyszertárakban is elérhetők lesznek a vakcinák – jelentette ki az orvosigazgató.

A doktornő elmondta, sajnos meglehetősen kevesen élnek a lehetőséggel, aminek az elsődleges oka, hogy egyre több oltásellenes cikk jelenik meg az interneten és a közösségi médiában. Ezeknek azonban semmi valóságalapjuk nincs, viszont arra éppen elegendők, hogy elbizonytalanítsák az embereket.

Havasi Katalin ennek kapcsán leszögezte: Magyarországon senki nem kap élővírusos vakcinát. A háziorvosoknál igényelhetők ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott, 3 törzsből álló teljesen elölt vírust, míg a gyógyszertárban kaphatók 4 komponensű hasított vírust tartalmaznak. Utóbbi megközelítőleg 3 ezer forintba kerül, azonban nagyobb védettséget jelenthet, mint a térítésmentes társa, és a mellékhatások tekintetében is gyengébb.

Borítókép: Archív