Vásárhelyi Fidesz: a kommunizmus áldozataira emlékezünk

Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából kötelességünknek érezzük, hogy felelevenítsük, kik azok a köztiszteletben álló vásárhelyiek, akik ebben az évben hunytak el. Orvosok, edzők, sportolók és művészek is távoztak az élők közül: rájuk emlékezünk a következő sorokkal.

Az év elején, január közepén rögtön két gyászhírről számoltunk be: Gaál Györgyi és Czuczi Győző is visszaadta lelkét a Teremtőjének.

Elhunyt Gaál Györgyi

Gaál Györgyi tragikus hirtelenséggel hagyott itt bennünket. A Németh László Gimnázium néhai pedagógusa, korábbi sportedző a Lucien Hervé Kamera Klub alapítója is volt. A Vásárhelyi Látóhatár képszerkesztőjeként is tevékenykedett, munkáiból a vajdasági Muzslyán is nyílt kiállítás.

Elhunyt Czuczi Győző, a vásárhelyi motorsport ikonja

Czuczi Győző a vásárhelyi motorsport ikonja, korábbi önkormányzati képviselő volt. Az ő kezdeményezésére épült meg a laktanya melletti motocross pálya. Az 1956-os forradalom egyik legemlékezetesebb vásárhelyi pillanata is a nevéhez fűződik: ő volt az, aki kötelet akasztott a város gyűlölt jelképének, az Iván szobor nyakába.

Elhunyt a vásárhelyi kosárlabda edző

Szintén januárban hunyt el az 1964-ben született Sági Ákos. A Vásárhelyi Kosársuli kiváló edzője a szezonban az U12-eseket készítette fel. Az egyesület úgy emlékezett rá: „minden meccsen győzni akart, de ezúttal sajnos esélye sem volt nyerni”.

Elhunyt Somogyi Rózsa 1

52. életévében érte a halál Somogyi Rózsát a nyáron. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ művelődésszervezője 1995 óta töltött be fontos szerepet az intézmény életében. Vidámsága és hangos kacaja gyakran töltötte meg élettel a művelődési központot.

Gyászol Hódmezővásárhely sportja

Sólyom Lajos súlyos betegség után, 56. évében távozott el közülünk június végén. A kiváló hosszútávfutó nagy űrt hagyott maga mögött, gyászba borult Vásárhely sportja.

Elhunyt Ágoston Lajos 1

Július elején Ágoston Lajos 74 évesen hunyt el. A vásárhelyi rádiós 2000-ig a kereskedelmi földfelszíni Régió Rádió, majd 2013-ig a Rádió X nevű kisközösségi rádió vezetője volt.

Elhunyt dr. Viski Sándor

Dr. Viski Sándor is azok közé tartozik, akik 2019 nyarán haltak meg. Az elismert vásárhelyi nőgyógyász, főorvos, egyetemi docens 81 éves volt. Az Erzsébet Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályt 2000. április 4. napjáig, nyugdíjba vonulásáig vezette.

Elhunyt Kis Ernő, Vásárhely egykori állomásfőnöke

71 éves korában elhunyt Kis Ernő egykori állomásfőnök. A 70-es árvíz idején ő indította útnak azokat a szerelvényeket, amelyek a kitelepített makóiakat vitték biztonságos helyre. Ő találta ki a ’90-es években, hogy a Szegedről induló intercityjáratokhoz közlekedjen Vásárhelyről egy csatlakozó járat.

Gyászol a vásárhelyi művészközösség: elhunyt Blaski Márta

Blaski Márta Príma-díjas restaurátor, festőművész, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok rendszeres kiállítója súlyos betegséget követően, életének 73. évében augusztus közepén hunyt el. Férjével, Kéri László Munkácsy-díjas festőművésszel 1984-ben telepedtek le Vásárhelyen, ahol a Kohán György utcai művészkolónia oszlopos tagjaivá váltak.

Elhunyt Dr. Kulik Jenő, az MGK nyugalmazott oktatója

Dr. Kulik Jenő az Élelmiszeripari Főiskolán 1978-1984 között oktatott, majd a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola tanára és igazgatója volt 1997-ig. 1998-2006-ig a Tanüzem állatorvosa volt és mellette oktatott az SZTE Mezőgazdasági Karán. Szeptemberben számoltunk be a haláláról.

Elhunyt dr. Soós László

“Október 11-én elhunyt kórházunk Pro Urbe díjas sebész főorvosa és kiváló kollégánk, Dr. Soós László – értesítette lapunkat a vásárhelyi kórház. Több mint 40 éves sebészi munkája során nagy elismertségre és megbecsülésre tett szert a betegek körében. Az általános orvosi diplomájának megszerzését követően a kórház sebészeti osztályán helyezkedett el, és itt dolgozott 2010-es nyugdíjba vonulásáig.

Természetesen sajnos jóval hosszabb lehetne cikkünk, mivel minden ember halála hatalmas veszteséget jelent egy közösség életében. Ezért kérjük, nézzék el, hogy összeállításunk a teljesség igénye nélkül készült.

Hajtsunk fejet előttük a következő dallal:

Borítókép: Illusztráció
Fotók: Archív, Vásárhely24, Délmagyarország