Könyv készült Bud Spencer életéről

Úszó, vízilabdázó, bokszoló, rögbijátékos, autóversenyző, feltaláló, gyerekruha-tervező, zeneszerző, író, egyetemi tanár, politikus, nagykövet – ezek mindegyike volt Bud Spencer, akit mégis csupán színészként ismer a nagyvilág. A legendás pofonosztó október 31-én lenne 90 éves. Ebből az alkalomból jelent meg Király Levente Piedone nyomában könyve, amely az olasz színészlegendának állít emléket.

Kitűnő tanuló volt gyerekkorában Carlo Pedersoli, vagy ahogyan mindenki ismeri Bud Spencer. Az általános iskolában egy-egy osztályt ugrott, így 16 évesen Olaszország legfiatalabb egyetemi hallgatója lett, aki aztán két másik egyetemre is beiratkozott. A kémia szak után jogot és pszichológiát tanult. Ha éppen nem a könyvek fölött ült, akkor orgonán, trombitán, gitáron vagy zongorán játszott. Igazi muzikális természet volt.

Világgá ment gyerekkorában

A csodagyerek élete azonban nem indult zökkenőmentesen. Kiskorában ugyanis meglehetősen rossz gyerek volt Carlo Pedersoli. „Már egészen kicsi korától kezdve ösztönösen megszökdösött mindenhonnan – meséli jóbarátja Lorenzo De Luca.

Egyszer még világgá is ment a nála is kisebb unokatestvérével Alessandroval együtt, amikor úgy ötéves vagy még fiatalabb lehetett.

Egy másik alkalommal, még szintén kisfiúként elkötötte egy halász csónakját Nápoly mellett, ahová a család nyaralni járt. A kalandvágy ösztönösen működött nála. Amikor erre rájött az édesapja, elkapta és „büntetésül” a tengerbe dobta. Carlo így tanult meg úszni.”

Megúszott bombatalálat

Bár kiváló sportoló, hétszeres úszóbajnok volt Carlo, aki 1951-ben hazájában elsőként úszta egy percen belül a 100 métert, nagyon lusta természete volt. A sportban azonban, csakúgy mint a magánéletben szerencsés természetű volt. Egyszer például egy észak-olaszországi úszóversenyről vonattal készült haza Rómába, és öt perccel azután, hogy az olasz fővárosban lévő San Lorenzo-i vasútállomást elhagyta, a pályaudvart bombatámadás érte, amelyben háromezer ember vesztette életét és tizenkétezer ember sérült meg. Bár ezt a kalandot szerencsésen megúszta, azért néha neki is kijárt a rosszból. Filmforgatás közben ugyanis egyszer a jobb karjában elszakadt egy izom, amikor egy kaszkadőrt próbált megmenteni, akit az a veszély fenyegetett, hogy a díszlettel együtt lezuhan. Összeomlott a színpad, és ahogy próbálta megakadályozni a legrosszabbat, elszakadt az egyik izom.

Munkahelyi baleset

„A kórházban közölte az orvos, hogy hat hónapig pihentetni kell a karomat, de hát nekem be kellett fejezni a forgatást. A legkockázatosabb zuhanásomat azonban nem a húsz kaszkadőrrel közösen felvett jelenetben szenvedtem el, hanem egy zuhanyzóban. Miamiban történt a nagy eset, épp ki akartam lépni a zuhanyzóból, amikor megcsúsztam a vizes lépcsőn. Iszonyatosan nagyot szólt az esésem. Ép bőrrel megúsztam, csak azt a hét csempét kellett kifizetnem a szállodának” – mesélte nevetve Bud Spencer, aki közel 110 filmet forgatott.

A láthatatlan apa

Felesége, Maria „csodálatos, láthatatlan apának” nevezte odahaza Carlót, aki évente két-három alakalommal forgatott filmeket a világ legkülönbözőbb részein, így a gyermeknevelés teljes egészében feleségére maradt. Ő vitte a gyerekeket óvodába és iskolába, de a játszás vagy a házifeladatok átnézése is az ő reszortja volt.

Őszintén szólva az utazásaim miatt nem volt rossz lelkiismeretem, elvégre elsősorban azért dolgoztam, hogy a családomnak jobb sora legyen. Amikor hazaérkeztem, mindig úgy fogadtak, mintha csak egy napig lettem volna távol. A gyerekek boldogok voltak, de nem pörögtek túl az örömtől, Maria örült, de nem uggrott ki a bőréből. Mert igazából nem volt olyan érzésük, hogy ne lettem volna velük – mentegetőzött Bud Spencer, aki idős korában egyáltalán nem félt a haláltól.

Nem annyira a bátorság, sokkal inkább az iróniával teli nápolyi fatalizmus mondatja velem, miközben szembenéztek a halállal, hogy: fütyülök rá! Ki tudja, talán úgy megyek majd el, mint apám, aki békésen elaludt a heverőn, miközben Pippo Baudót nézte a tévében. Nagyon kíváncsi vagyok, mi jön az élet után a Földön. Biztos vagyok benne, hogy egy újabb kaland következik – mesélte Bud Spencer élete egyik utolsó interjújában Király Leventének, akinek Bud Spencer születésnapján, október 31-én jelenik meg Piedone nyomában címmel könyve az olasz pofonosztóról.

Az évforduló alkalmából, a legendás színész, sportoló és filantróp előtt tisztelegve ezen a napon emlékprogramot rendeznek a Rákóczi úti Álomgyár Könyvesboltban, amely keretében pezsgővel, Bud Spencer tortával és embernagyságú Piedone kartonokkal várják az érdeklődőket. 17 órától bemutatják a Piedone nyomában című könyvet, ezt követően Király Levente dedikál. A helyszínen kedvezményesen megvásárolható a könyv és a DVD is.

Forrás: Origo.hu