Gyakori vendég az orosz elnök az európai uniós fővárosokban

Ferenc pápa, Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Giuseppe Conte olasz kormányfő – még lehetne folytatni a sort, akár csak az elmúlt hónapok diplomáciai naptárát fellapozva.

Mint ugyanis az megszokott – a hazai balliberális médiában viszont riadalmat kelt – , a „szabad világ” vezetői rendszeresen folytatnak kétoldalú megbeszéléseket az orosz elnökkel. Vlagyimir Putyin ma Budapest vendége lesz, és Orbán Viktor kormányfővel tárgyal.

– Mindez nem érinti hazánk NATO-elkötelezettségét és azt sem, hogy fenntartásai dacára igazodik az EU politikájához is – mondta lapunknak egy, a magyar–orosz egyeztetésekben részt vett külügyi illetékes.

A szokásos gazdasági témák – így a gázszállítási szerződések vagy a paksi atomerőmű bővítése – mellett világpolitikai kérdések is terítékre kerülnek. Kifejezetten a magyar–orosz csúcshoz igazítva hívtak Budapestre olyan egyházi vezetőket, akik a világ üldözött keresztény közösségeit képviselik, és akiket tegnap fogadott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter egy másik, szintén tegnapi tájékoztatón elmondta: hazánk és Oroszország között átláthatóan, a magyar gazdaság és vállalatok érdekeinek megfelelően fejlődnek a gazdasági kapcsolatok. Hozzátette, Európa és Oroszország kapcsolatát csak a nyilvánosság előtt uralják viták, a háttérben a nyugat szoros együttműködést alakított ki Moszkvával.

Oroszország tíz legnagyobb kereskedelmi partnerének zöme EU- vagy NATO-tag. – A kis országok a Moszkvát sújtó büntetőintézkedések veszteseivé váltak – mutatott rá a tárcavezető. Tegnapra létrejött eközben a megállapodás az orosz féllel a májusi kőolajszennyezés rendezéséről, az érintett államok közül nálunk elsőként. A Nézőpont Intézet lapunknak készített felméréséből kiderül: a hazai közvélemény 43 százaléka pozitív véleménnyel van Oroszországról, míg 36 százalék elutasító.

Forrás: magyarnemzet.hu