BRÉKING: már megkezdődött az olasz hulladék beszállítása Vásárhelyre!

A vásárhelyi polgármester vasárnapi beszámolójában arra utalt, hogy továbbra is érkezni fog a külföldi hulladék a város szeméttárolójába. Márki-Zay nem említette, hogy szemétimport leállításért lobbizna, csak arra kérte az érintett céget, tájékoztassa a lakosságot.

Úgy tűnik, korántsem ért véget a helyi lakosságot különféle szempontok miatt roppantul aggasztó hódmezővásárhelyi hulladékimport. Legalábbis erre utalt vasárnap esti internetes beszámolójában a város újraválasztott polgármestere.

Márki-Zay Péter elárulta, múlt pénteken folytattak tárgyalást a vásárhelyi hulladéklerakót üzemeltető FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-vel (melyben, mint ismeretes, az önkormányzat közel 40 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik), és szóba került a nyári hónapokban hatalmas vihart kavart olasz szemét, valamint egyáltalán a külföldi szemétbeszállítás ügye is. A városvezető közölte:

„Ők továbbra is ezt a behozatalt szeretnék folytatni. Mi kértük őket, hogy a nyilvánosságot tájékoztassák erről a jövőben is.”

Márki-Zay Péter élő videójában egyáltalán nem utalt rá, hogy polgármesterként a külföldi szemétimport leállítására kérte volna a vállalatot, vagy ezért lobbizott volna, csak és kizárólag annak érdekében emelt szót, hogy a vásárhelyiek tájékoztatást kapjanak róla, milyen összetételűek a külhoni szeméthegyek, melyeket a város határában emelnek.

„Önöknek is lehetőségük lesz tudni róla, mi jön ide be”

– ígérte, hozzáfűzve: továbbra sincs szó szennyvíziszap vagy veszélyes hulladék behozataláról, „teljesen ártalmatlan, ipari földolgozásból eredő hulladékok” tonnaezrei érkeztek és érkeznek Vásárhelyre.

A polgármester egyébként a cég gazdasági-üzleti érdekeivel indokolta a szemétimportot.

„Ők elmondták, hogy a makói kommunális hulladék beszállításának leállításával nekik 10 ezer tonna hulladék kiesett. Az éves gazdaságos működésükhöz 30 ezer tonnára van szükség, és ez az, amit pótoltak”

– magyarázta el a lakosságnak, miért van szükség rá, hogy külföldi szeméttel töltsék meg a vásárhelyi hulladéklerakót.

Ez az újabb fejlemény egyébként azért is érdekes, mert korábban, augusztus közepén a kisebbségi tulajdonos önkormányzati HVSZ Zrt. részéről arról informálták portálunkat, hogy tudomásuk szerint az FCC „jelenleg nem folytat újabb tárgyalásokat külföldi hulladék behozatala kapcsán”.

Emlékezetes, az utóbbi hónapokban a Fidesz-KDNP, valamint Grezsa István önálló polgármesterjelölt is többször szót emelt a szemétimport ellen. A városvezetés és a kormányzati szervek hibájára egyaránt rámutató Grezsa ígéretet tett, megválasztása esetén mindent megtesz a vonatkozó szerződések felbontásáért, az ügylet felülvizsgálatáért és azért, hogy ne érkezzen tovább idegen hulladék a városba. Lázár János országgyűlési képviselő pedig vérlázítónak nevezte, hogy a polgármester lényegében nemzetközi szemétlerakót csinált Vásárhelyből. Leszögezte: súlyos korrupciónak tartja, hogy busás haszonért eladták a vásárhelyiek jövőjét, veszélyeztetik az itt élők egészségét.

„Eladni a város szabad hulladéklerakó kapacitását, veszélyeztetni az emberek egészségét, külföldi szemetet befogadni Hódmezővásárhelyre: óriási bűn, és valakinek óriási üzlet. Ez az igazi korrupció!” – szögezte le.

Az alábbi videóban 37:15-től 38:37-ig tekinthető meg a cikkünkben vázolt részlet.

Illusztráció: pixabay.com