Befejeződött a kamara fenntartható turizmust segítő projektje

Több mint száz részvevővel zárult a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségével megvalósuló, turisztikai vállalkozások fenntarthatóságát és hálózatosodását elősegítő Sustain-T projekt (Sustainable Tourism through Networking and Collaboration – 2017-1-ES01-KA202-038128). A programnak köszönhetően egy egynapos turisztikai promóciós konferenciát szervezett a projekt magyar partnere, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melyen turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások, a szféra döntéshozói, valamint szálláshely szolgáltatók vettek részt.

Az október eleji szegedi rendezvény résztvevői részletesen megismerhették a projekt eredményeit, melyek segítségével sikeresebben tudnak majd együttműködéseket létrehozni és hálózatosodni. Ez abban is segít, hogy a működésük az eddigieknél is fenntarthatóbbá váljon. A résztvevők egy része a nap második felében ellátogatott az Újvidéki Turisztikai Vásárra is, ahol üzleti tárgyalásokat folytattak a szektor képviselőivel.

A Barcelonában megtartott zárókonferencián a projektpartnerek, turisztikai mikro-és kisvállalkozások, turisztikai egyesületek és ernyőszervezetek, egyetemi szakemberek vettek részt. A résztvevők megismerhették a projekt célkitűzéseit, és az ingyenesen elérhető platformot, melyen számos tartalom és interaktív eszköz segíti a vállalkozásokat a fenntarthatóbbá válás útján.

Befejeződött a kamara fenntartható turizmust segítő projektje 1

Az Önértékelő Eszköz segítségével egyszerűen felmérhető a vállalkozás fenntarthatósági szintje és a fejlesztendő területek, az Erőforrástérkép segítségével beazonosíthatóak a vállalkozás saját erőforrásai, és megadhatóak azok az erőforrások, amelyeket a vállalkozás fel tud ajánlani potenciális együttműködések kialakítására. A rendszer ezt követően a berögzített erőforrásokat összefuttatva megtalálja a lehetséges együttműködési területeket.

Az Ötletalkotó eszköz segítségével közös együttműködési ötleteket lehet kidolgozni, a platformon megtalálható tananyag pedig segít a fenntarthatósági területek behatóbb megismerésében. A platform minden eleme magyarul is elérhető, viszont nemzetközi együttműködések kialakítására is alkalmas, hiszen a résztvevő partnerországok: Bulgária, az Egyesült Királyság, Portugália, Olaszország, Spanyolország és Magyarország vállalkozói is használják azt. A projekt az Erasmus+ programban került megvalósításra a Barcelonai Egyetem főpartnerségével.

Befejeződött a kamara fenntartható turizmust segítő projektje 2

Forrás és fotók: CSMKIK