Csongrád megyei összefogás a prosztatarák ellen 2

A prosztata-megbetegedések számos férfi életét keserítik meg. Ezek közül is az egyik legsúlyosabb a prosztatarák, ami az egyik leggyakrabban előforduló és legalattomosabb daganatos betegség, hiszen nagyon sokáig nincsenek tünetei. Ne várjunk a vizsgálatokkal addig, amikor már panaszaink is vannak!

Magyarországon 2013-2017 között 22.818, a Hódmezővásárhelyi Járásban 139, a Makói Járásban pedig 76 új eset került felismerésre. Ugyan ezen 5 éves időszakban Hódmezővásárhelyi Járásban 33 férfit, a Makó Járásban pedig 5 férfit veszítetünk el (Forrás: NEKIR). Mint minden daganatos megbetegedés, ha időben kerül felismerésre nagyobb eséllyel gyógyítható, így a prosztata daganat is.

November a prosztata megbetegedések elleni mozgalom hónapja, Ausztráliából indult útjára kezdeményezés „Movember” címmel, mely célja hogy felhívja a figyelmét arra, az erősebbik nem képviselőinek, ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, rendszeresen vegyenek részt urológiai szűrővizsgálatokon is.

Az Egészséges Vásárhely Program keretében először 2013-2015 közötti időszakban foglalkoztunk a férfiak prosztata daganatos megbetegedés figyelem felkeltésével, ebben az időszakban 2.540 férfi töltötte ki a „Prosztata megbetegedések szűrése” adatlapot és történt meg a PSA vérvételt egyéb kockázat becsléssel együtt, a háziorvosi praxisok közreműködésével. A projekt időszakban 38 esetben regisztráltunk emelkedet PSA értéket, 4 rosszindulatú daganatos megbetegedés került felismerésre. A részvevők 40%-nál pedig egyéb, általában prosztata megnagyobbodásra hívta fel a figyelmet a kockázati felmérés. A tavalyi évben összesen 202 férfi esetében került sor személyes beszélgetésre és PSA vizsgálatra újbegyből, Hódmezővásárhelyen 134, Makón 68 érintett részvételével. Az anamnézis alapján a résztvevők 47% esetében volt már a családban valamilyen daganatos betegség 6 %-ban pedig prosztata daganat fordult már elő. A jelentkezők 23%-a még nem járt soha urológusnál, 37% pedig két évnél régebben. Nem negatív eredményt egy páciensnél tapasztaltunk, aki utána elment urológushoz és megnyugtató eredménnyel zárul a kivizsgálása.

Harmadik alkalommal szervezünk novemberben a hódmezővásárhelyi és makói Egészségfejlesztési Irodában 2019. november 4. és november 30. között PSA (Prosztata Specifikus Antigén) szűrést újbegyből, azoknak a 40 év feletti férfiaknak, akik Hódmezővásárhelyen vagy Makón, valamint a két településhez tartozó járásban élnek. A szűrés rövid időt vesz igénybe, ujjbegyszúrás által, pár csepp vérből megállapítható a PSA szint, illetve a páciensek kitöltik az IPSS (International Prostate Symptom Score) kérdőívet, mellyel felmérjük az esetleges prosztata-megnagyobbodás tüneteit.

Fontos kiemelni, hogy a PSA szűrés eredménye nem diagnosztikus értékű, nem helyettesíti az éves rendszerességgel elvégzendő urológiai szűrővizsgálatot a 40 év feletti férfiak körében. A szűrés haszna, hogy közelítő képet kapunk a páciens jelenlegi egészségi állapotáról ebben a témában, beszélgethetünk a szűrés fontosságáról, melyet az urológus szakorvos tud megerősíteni urológiai vizsgálat során.

Várjuk szűrőprogramunkba, tegyünk együtt a férfiak egészségéért, ismerjük fel időben a prosztatarákot!

További információ és jelentkezés:

EVP Egészségfejlesztési Iroda: 62/532-368-as telefonszámon és az efi-hodmezovasarhely@evp.hu e-mail címen

Makói Egészségfejlesztési Iroda: 62/511-186-os telefonszámon, illetve az efi-mako@evp.hu e-mail címen