Márki-Zay Péter

Gőzerővel kezdte meg a politikai tisztogatást az önkormányzatnál és az önkormányzati cégeknél Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere. Már az ünnepi közgyűlésen nekiesett a városi cégek igazgatóságának és felügyelőbizottságának, és visszahívta azok tagságát függetlenül attól, ki milyen szakember.

Nem sokáig teketóriázott újraválasztását követően Márki-Zay Péter, ahogyan kényelmes közgyűlési többséget szerzett, máris gőzerővel nekilátott a politikai tisztogatásnak Hódmezővásárhelyen. Az október 23-i ünnepi, alakuló testületi ülésen gyakorlatilag kivégezte számos önkormányzati cég vezetőségét, felügyelőbizottságát, és a közgyűlési többséggel a háta mögött új vezető tisztségviselőket nevezett, neveztet ki. Az új vezetők között feltűnnek Márki-Zay jól ismert támogatói, bizalmi emberei, mint például Hamvas Ödön, Szabó János, Egyed Béla, Mucsi Tamás vagy akár Kalotay Balázs.

Információnk szerint a polgármesteri hivatalból is sokaknak kellett távozniuk „közös megegyezéssel” október 13-át követően, köztük a kormánypártokhoz kötődő személyeknek.

A polgármester eközben képmutató és álszent módon azzal eteti a regionális és az országos médiát, hogy nincs és nem lesz politikai alapú tisztogatás Hódmezővásárhelyen. Ostobaság ugyanakkor azt gondolni, hogy a most leváltott emberek, vagyis mindenki kivétel nélkül, akit a korábbi, Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlés nevezett ki, korrupt, tolvaj bűnöző vagy rossz szakember, alkalmatlan személy lenne csak azért, mert kormánypárti testülettől kapott bizalmat, netán a kormánypártokkal szimpatizál. Itt nyilván valami egészen más megfontolás áll a háttérben: a napnál is világosabb, hogy politikai tisztogatásról van szó.

Fidesz-közeli forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikai tisztogatás mellett a hirtelen, gyors átszervezés annak előkészítése is lehet, hogy szétdarabolják az önkormányzati cégeket, az általuk végzett feladatokat és szolgáltatásokat pedig kiszervezzék külsős vállalkozásoknak. A politikában ez egy jól ismert módszer a támogatói kör kifizetésére – mutatott rá.

Így tisztogatott Márki-Zay:

Azonnali hatállyal visszahívták a HMSZ NZrt. vezető tisztségviselőit: Gyömrő-Molnár Imre igazgatósági elnököt, Soós Gábor és Markó Csaba igazgatósági tagokat. Az igazgatósági tagok: Kis János, Reith Imre és Sebők-Papp Imre. A felügyelőbizottság tagjait is leváltották: Gaizerné Havasi Katalint és Kis András Krisztiánt. A felügyelőbizottság új tagjai: Mihucz Tibor, Bárány Béláné és Mucsi Tamás.

Szintén azonnali hatállyal visszahívták a HVSZ Zrt. igazgatósági tagjait: Rapcsák Andrást, Magyar Józsefet és Varga Ferencet. A cég igazgatósági tanácsának tagjai mostantól: Kalotay Balázs, Szabó János és Sebők-Papp Imre. A felügyelőbizottságot Gyömrő-Molnár Imre, Kis András, Egyed Béla, Mucsi Tamás és Bárány Béláné alkotja. Burzon Máriát, Földházi Zoltánt és Soós Gábort visszahívták tisztségükből.

A HÓDFÓ NKft. ügyvezetője Magyar József helyett Börcsök Györgyi. A kft. felügyelőbizottságát a Tóth Sándorné, Földesi Lászlóné és Varga András helyett Chappon Adrienne, Bárány Béláné és Gulicska Irén alkotja.

Emellett javasolták a Hód-Fürdő Kft. taggyűlésének, hogy Soós Gábor, Horváth Zoltán és Markó Csaba felügyelőbizottsági tagokat azonnali hatállyal hívja vissza, és helyükre Hamvas Ödön, Sebők-Papp Imre és Bárány Béláné kerüljön.