1

Kedd délután az 1956-os hősökre, és a rendszerváltásra emlékeztek Székkutason, a Székkutasi Emlékháznál.

1956 októberének eseményeiről két kifejezés jut eszünkbe: a szabadság és az igazság. Kézzel nem fogható fogalmak ezek, de a magyar történelem egyik legszabadabb napját írják le. A forradalom történéseit nem éltük át, csak történelmi emlékként van jelen életünkben. Márai Sándor ekképpen fogalmaz: Örökségbe kaptuk a szabadságot.

2019 októberében egy régmúlt esemény hőseire emlékezik, s hajt fejt az egész ország. 2019 egy kerek évforduló is egyben, amely a történelem folyamatát tekintve láncszemként kapcsolódik az ’56-os eseményekhez. 30 évvel ezelőtt ugyanis, 33 évvel 1956 után, a magyar nép annyi viszontagság és emberi, erkölcsi veszteség után átélhette azt a felemelő érzést, amit ’56-ban csak néhány napig tudott. Eljött az idő, hogy a Magyar Nemzet kivívja régen várt szabadságát.

2019. október 23-án tehát nem csak az ’56-os forradalom hőseire, hanem a 30 évvel ezelőtti rendszerváltásra is emlékezünk. „A rendszerváltás, a maga vér-és áldozat nélküli forradalmával elhozta számunkra az oly rég áhított szabadságot, és elültette az emberek szívében az igazság, igazságosság reményét. Bár nem kellett fegyvert ragadni, és harcolni, nem volt könnyű ez az időszak sem” – hangzott el Szabó Emese, települési képviselő ünnepi beszédében.

Az ünnepségen a székkutasi általános iskola színkörösei mutatták be ünnepi műsorukat, majd fáklyás felvonulás indult a Székkutasi Emlékháztól az 1956-os emlékműig.