Élményfestés, avagy művészetterápia a BFMK-ban

Egy maroknyi, de annál lelkesebb csapattal, kísérleti jelleggel elindult az élményfestés a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, a Tornyai János Múzeum múzeumpedagógusa, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, melynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.

Az első élményfestés hívószava: Monet volt. Az általa képviselt impresszionizmussal kezdődött el a modern festészet, amelynek fő jellemzője, hogy nincsenek konkrét vonalak, ellenben apró, tiszta színfoltok vibrálása teremt egységes hatást. Ezzel a technikával ismerkedhettek meg a hétvégén azok az érdeklődők, akik részt vettek az alkotófoglalkozáson.

Ceglédi Ibolya azért érkezett, mert mindig közel álltak hozzá a kreatív tevékenységek, rajzolni nagyon szeret, viszont a festészet eddig kimaradt életéből. Jelenleg 15 hónapos kislányával van otthon, és ez az első olyan délutánja, amikor pár órát nélküle tölt el. Ahogyan fogalmazott: „most csak ő van és szeretné kipróbálni azt, amit mindig is szeretett volna.”

Élményfestés, avagy művészetterápia a BFMK-ban 1

El kell felejteni azt, hogy nem tudjuk megcsinálni, le kell küzdeni a gátlásokat, egy kis bátorságot kell meríteni és ki kell próbálni magunkat. Erről már Lucza-Vígh Erna, az élményfestés vásárhelyi létrehívója beszélt, aki nagyon régóta foglalkozik művészetpedagógiával. Pályája rajztanárként indult, majd tudását Budapesten, a Pszichiátriai Intézetben művészetterapeutaként is gyarapította, hosszú évek óta pedig a Tornyai János Múzeum csapatát erősíti, mint múzeumpedagógus. A szakember mindazokat, akik gyermekkorukban tehetségesnek bizonyultak, majd valami miatt letértek erről az útról, arra bátorítja, hogy most felnőttként újra kezdjenek el alkotni. De azokat is csak biztatni tudja, akik tele vannak gátlásokkal, mert ezektől itt megszabadulhatnak és sikerélményhez juthatnak. Lucza –Víg Erna kiemelte: „a művészet segít abban, hogy a hétköznapok zűrzavarából egy időre kilépjünk, lebontsuk korlátainkat, és jobban megismerjük magunkat. A művészet – a sporthoz hasonlóan- képes oldani a feszültséget.”

Élményfestés, avagy művészetterápia a BFMK-ban 2

A tervek szerint az élményfestés heti rendszerességgel folytatódna a jövőben a BFMK-ban.

Élményfestés, avagy művészetterápia a BFMK-ban 3

Forrás: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ