Baljós árnyak a városházán

A Gyurcsány-Demszky-korszak bizalmi emberei köszönhetnek vissza Karácsony Gergely főpolgármester hivatali stábjában. A fogadott és fogadatlan tanácsadók, főtanácsadók, hivatalvezetők lehetséges sorában többek között olyan nevek bukkannak fel, mint Demszky Gábor, Lamperth Mónika, Gál J. Zoltán, Batiz András vagy maga Gyurcsány Ferenc.

Demszky Gábor már az önkormányzati választás másnapján elkezdte tanácsokkal ellátni Karácsony Gergelyt, a baloldal közös főpolgármesterét. A fővárost 1990–2010 között vezető SZDSZ-es expolitikus azt javasolta az újonnan megválasztott fővárosvezetőnek, hogy azonnal forduljon a Világbankhoz és az Európai Beruházási Bankhoz, vegyen fel hiteleket. Amikor 2010-ben Demszkyt Tarlós István váltotta, összesen 260 milliárd forintnyi adósságot hagyott utódjára. Karácsony nyilvánosan nem utasította el a tanácsot, azonban gyorsan díszpolgári címmel kínálta meg a veterán liberálist.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt szocialista miniszterelnök kapcsán szóba jött, hogy irodát/szobát kaphat a főpolgármesteri hivatal épületében. Az Origó információját később – valószínűleg az ötlet népszerűtlensége miatt – cáfolták az illetékesek.

Lamperth Mónika ellenben – aki 2014-től a XV. kerület DK-s vezetése alatt jegyzőként dolgozott – jó eséllyel főjegyző lehet. Gyurcsány bizalmi embere 15 éves korában lépett be a KISZ-be, ahonnan egyenes út vezetett az MSZMP-be. A Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok idején, 2002–2006 között belügyminiszter, majd egy évig önkormányzati és területfejlesztési miniszter volt, végül 2007-től szociális és munkaügyi miniszteri posztot töltött be. A tárcától való 2008-as távozása után Gyurcsány az MSZP operatív irányításával bízta meg Lamperthet, aki a pártelnök kabinetfőnökeként dolgozott tovább. Lamperth már bejelentette, hogy lemond a rákospalotai jegyzői posztjáról, ahonnan eddig nem volt hajlandó felállni. „Új kihívások várnak” – írta pár napja Facebook-bejegyzésében.

Gál J. Zoltán, Karácsony stábjának egyik kampányfőnöke, korábbi újságíró, főszerkesztő, 2002–2008 között MSZP-képviselő is megjelenhet a Városház utcában. Gál J. Zoltánhoz, a rendszerváltás előtti utolsó (megbízott) belügyminiszter, MSZP-s politikus fiához a Karácsony-féle kampányban a stratégiai és kommunikációs irányítás tartozott, de hosszabb beszédekkel is foglalkozott.

Ott lehet a város vezetése mellett Dorosz Dávid is, aki szintén kampányfőnök volt, Karácsony egyik leghűségesebb embere. A korábbi LMP-s országgyűlési képviselő, aki a Párbeszédbe követte Karácsonyt, az Egyesült Államokból tért haza korábban, idén eladta a cégét, majd beállt az ellenzéki főpolgármester-jelölt csapatába. Doroszhoz a mozgósítás, valamint az online kampány tartozott.

Batiz András és cége főpolgármesterként is tovább trenírozhatja Karácsonyt. A korábbi műsorvezető, a Gyurcsány-kormányok 2004–2006 közötti kormányszóvivője a kampányban a nagyobb és fontosabb beszédek előtt készítette fel Karácsonyt. Gyurcsány szóvivőjének a cége, a Batiz Consulting Kft. 2010 előtt tele volt megrendelésekkel: 2008-ban két szerződést is aláírhatott összesen 10,1 millió forint értékben a Nemzeti Innovációs Hivatallal tanácsadásról és kommunikációs irány kialakításáról. A főpolgármesteri hivatal nem ismeretlen Batiz számára, tanácsadó cége 2007–2008-ban dolgozott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek. A társaságot közbeszerzés nélkül bízták meg.

Balogh Samu üdítő kivételt jelent a fentiekhez képest, a várostervező státusa már eldőlt, Karácsony kabinetfőnökeként folytatja munkáját. A választási program megírásáért felelős szakember számára nem ismeretlen a Városház utca, ő a 2017-ben, Tarlós István főpolgármestersége idején elfogadott Smart Budapest – Budapest Okos Város tanulmány és terv egyik szerzője.

Az új fővárosi vezetés Karácsony korábbi, miniszterelnök-jelölti tanácsadó stábjának is lekötelezett. A 2018-ban hoppon maradt „árnyékkormány” tagja volt Komáromi Zoltán háziorvos, a megszűnt Együtt volt politikusa, Daróczi Gábor oktatási szakértő, a Romaversitas Alapítvány volt igazgatója, Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke, Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke, Andor László volt EU-biztos, Ámon Ada, az Energiaklub egykori vezetője és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, volt SZDSZ-es politikus. Szintén a volt SZDSZ-es vonalat erősíti Horn Gábor, aki államtitkárként dolgozott együtt Karácsonnyal, és akinek nem elhanyagolható szerepe volt abban, hogy Karácsony lett 2017-ben az MSZP miniszterelnök-, majd 2019-ben főpolgármester-jelöltje.

Karácsony Gergely főpolgármesterként főtanácsadókat és tanácsadókat nevezhet ki, akár több tucatot is. A tanácsadói fizetések havi 400 ezer és egymillió forint közé estek eddig.

Forrás: Magyarnemzet.hu