Elhunyt dr. Soós László

Az egészségügyi intézmény szerdán az alábbi közleményt adta ki, amit változtatás nélkül közlünk.

“Dr. Soós Lászlóra emlékezünk

Mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy 2019. október 11-én elhunyt kórházunk Pro Urbe díjas sebész főorvosa és kiváló kollégánk Dr. Soós László.

Soós főorvos úr az általános orvosi diplomájának megszerzését követően a hódmezővásárhelyi kórház Sebészeti Osztályán helyezkedett el, és itt dolgozott 2010-ben történő nyugdíjba vonulásáig. Sebészeti pályafutását dr. Mezei József és dr. Kapros Károly mellett kezdte, majd dr. Csajbók Ernő mellett jutott pályafutása csúcsára, amelynek végén Sebészeti Osztályunk osztályvezető főorvosa is volt. Az általános sebészet mellett, plasztikai és kézsebészetből is szakvizsgát szerzett. Tagja volt a Magyar Sebész Társaságnak és a Magyar Plasztikai- és Kézsebészeti Társaságnak.

Egyetemi évei alatt került kapcsolatba a festészettel és a vadászattal, amelyek a későbbiekben  egész életére meghatározó hatást gyakoroltak.  Festőművészként kapcsolódik az alföldi realista hagyományokhoz, mely főként a vadászat szeretetéről, a természet és a vadak iránti tiszteletéről szól. Kedves barátja Fodor József dr. Soós Lászlót a festők között a legjobb sebésznek, a sebészek között a legjobb festőnek tartotta. Ünnep volt számára, ha vadászpuskával és ecsettel járhatta a természetet. Képeiből több nagy sikerű tárlata volt szülővárosában, de kiállított Budapesten, Szekszárdon, Gyöngyösön és a Vásárhely környéki településeken is. Festőművészi tevékenységét Csergezán Diplomával ismerték el.

Életét a szike, az ecset és a puska hármasa határozta meg.

Több, mint 40 éves sebészi munkája során nagy elismertségre és megbecsülésre tett szert a vásárhelyi betegek körében, akik felé mindig nagy humánummal, empátiával, őszinte szerénységgel fordult,  meggyőződése volt, hogy a sebésznek jó embernek kell lennie, és Ő az volt.

Orvosi karaktere mintául szolgált a keze alatt felnövekvő orvosgenerációk számára.

Emlékét megőrizzük!

Nyugodjon békében!

A vásárhelyi kórház dolgozói”

Fotó: vasarhely24.com