A tram-train nyomvonala melletti ingatlanokat keresik – két vásárhelyi panel is kitelhet egy szegedi árából

A választókat nem lehet leváltani. Most bebizonyították, hogy a hitüket elárulókat még akkor is megbüntetik, ha ugyanazon a politikai oldalon állnak, ahol ők. A hódmezővásárhelyi példa megmutatta: a Fidesz berkein belül eluralkodott urizálás, egyes politikusok mérhetetlen harácsolása, helyenként mutyizók és szinte bűnözői életvitelű kalandorok megtűrése nem megy a végtelenségig. Ez nem – csupán – Borkai-szindróma, hanem olyan parazita, ami először belülről bomlaszt, de sokáig láthatatlan. Most viszont külső jegyei vannak.

A Fidesz mondhat bármit, kiteheti a Napra a senkit sem érdeklő megyei közgyűlések győzelmeit, de ez keveseket érdekel. Az ellenzék által most megnyert budapesti főpolgármesteri poszt, az eddig narancsos kerületek, illetve a megyei jogú városok Miskolctól Szegedig tartó nagy száma mind azt igazolják, hogy ha a Fidesz nem tér vissza az alapokhoz, akkor a 2022-es választást is el fogja bukni.

A hódmezővásárhelyi választás teljesen világos képet mutat. A várost 1990 óta a polgári jobboldal irányította egészen 2018-ig. Márki-Zay Péter győzelme meglepetésnek lett volna mondható, de visszanézve mégsem volt az. S annak ellenére, hogy számottevő eredményt másfél év alatt nem mutatott fel, ismét győzött, ráadásul úgy, hogy a 10 választókerületből 9-ben az ő aspiránsai futottak be. Ez az eredmény mindennél jobban rávilágít a tényre: a hódmezővásárhelyiek megbüntették a Fideszt és nem vették tekintetbe az egyéni jelöltek kvalitásait sem. Nem személyre, s nem valaki mellett, hanem a Fidesz ellen voksoltak a szavazókörökben, beleértve a polgármester-választást is, hiszen Grezsa István nem volt rossz jelöltnek tekinthető. A város történelmében mindenképpen új fejezet nyílt.

Márki-Zay Péter és csapata magabiztos többséget szerzett és bizonyíthat. Megmutathatja, hogy miként tud majd irányítani egy közösséget, s elhozza-e azt a békét, melyet mindkét polgármester-jelölt ígért. Hódmezővásárhelyen megbukott a Fidesz-brand, ugyanakkor megmaradt egyfajta Lázár János-brand, hiszen ő a kampánytól viszonylag távol tartotta magát, s nem vett részt a gyűlöletversengésben sem. Ez a tény előrevetíti, hogy a Fidesz nemigen tehet semmit, országos politikai vesszőfutása begyűrűzött a városba, de Lázárt nem érte el – főleg, ha megnézzük, hogy tavaly áprilisban simán győzött a település határain belül is. Nem lennék meglepve, ha ezek után azon munkálkodna, hogy új alapokra helyezze a polgári jobboldalt, s teljesen alulról építkezve, új arcokkal és tiszta lappal induljon neki a következő időszaknak. Sokan szavaztak rá annak idején, őket egyben kell tartania, de csak úgy fog menni, ha sok mindent megváltoztat…

A hódmezővásárhelyi közösség nem kicsi, hiszen Grezsa Istvánra is több mint 10 ezren szavaztak és még mindig van a városban nagyjából 13 ezer ember, aki el sem mondta a véleményét. Úgy látom, hogy ők lesznek azok, akik csak akkor állnak fel a székükből, ha valamin nagyon felháborodnak és/vagy reális alternatívát látnak. Ezt erősíti, hogy sok helyen, ahol hitelesnek – és nem elsősorban fideszesnek – számított a kormánypárti polgármester, nyert is. Az ő teljesítményük mértéke meghaladta a Fideszt besározó ügyeket, melynek csak csúcspontja az a Borkai Zsolt, akinek az ügy kipattanása után azonnal le kellett volna mondania, mert nem csupán a polgármesteri székre, hanem bármilyen közéleti szerepre is méltatlanná vált. Az általa kavart szél pedig jóval nagyobb volt, mint az adriai luxusjacht keltette fergeteg, hiszen sok olyan embert söpört el, akik soha egyetlen fillért sem loptak a köztől. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a Fidesz megérett a megtisztulásra. Ha nem teszi, annak nem csupán a polgári jobboldal látja kárát, hanem azok az ellenzéki szavazók is, akik a „mindegy, csak ne a Fidesz” – alapon olyanokat is városvezetői és képviselői pozíciókba juttattak, akik saját erejükből soha nem kerülhettek volna oda még egy szélesebb ellenzéki összefogás létrejöttével sem.

A bizonyítás terhe most az ő vállukon nyugszik. A Fidesz testét megbetegítő parazita külső jeleire lecsapók most ki fogják nyitni a szekrényeket és mindent kitesznek a Napra, amit találnak. Ez sok budapesti kerületet és megyei jogú várost fog érinteni, az összellenzéki szereplők pedig egy jó darabig meg is fognak élni ebből. Ez alól viszont kivétel lesz Hódmezővásárhely, ahol Márki-Zay Péter és képviselői már nem fognak tudni visszamutatni senkire, hiszen a polgármester már másfél éve hivatalban van. Nekik azonnal cselekedniük kell, s nem kizárólag valamivel több, mint 13, hanem 45 ezer embernek kell megfelelniük. Köztük 10 ezer polgári oldali szavazónak és 13 ezer olyan hódmezővásárhelyinek, aki a voksát ugyan nem adta le, de a jövő döntései őket is érinteni fogják.

Forrás: polipraktika.blog.hu