Grezsa István: 24 órás polgármestere leszek Hódmezővásárhelynek! 1

A polgármesterjelölt szerint bár többségben vannak, akik megértették és átérzik a béketeremtés és a fejlődés összekapcsolásának szükségességét, az október 13-i választást nem lehet a fotelből megnyerni. Minden szavazatra szükség van ahhoz, hogy lezárjuk az elmúlt másfél év háborúskodását, megosztottságát és helyben topogását, a józan többségnek az urnáknál kell megmutatkoznia.

Grezsa István polgármesterjelölt a Rádió 7 Közös Nevező című műsorának vendégeként elárulta: az utóbbi hetekben huszonkét fórumot tartott, és a következő három napban további hét fórumon találkozik és beszélget a vásárhelyi lakosokkal. Ezeket az alkalmakat a politikai ellenfelei eleinte bekiabálásokkal igyekeztek megzavarni.

„Ez hála Istennek mostanra változott; örülök, hogy józan észre tért a másik politikai tábor. Talán rájöttek, hogy ez a fajta viselkedés kártékony és kontraproduktív. Remélem, politikai ellenfeleink is kezdik megérteni, miért van szüksége békére ennek a városnak. Többször hangsúlyoztam ebben a kampányban: fontosnak tartom, hogy vásárhelyi ne bántson vásárhelyit. Október 14-én tovább folytatódik az élet Vásárhelyen, ugyanúgy itt fogunk élni, mint eddig: meg kell őriznünk emberi méltóságunkat akkor is, ha most éles politikai harcban vagyunk. Nem vagyok híve annak a politikának, hogy manipulatív módon kizárólag indulatokat keltsünk egy választási kampányban” – fejtette ki.

Grezsa István kitért rá, sokat tanult a kampányban a vásárhelyiektől, de a legfontosabb élménye mégis az állandósághoz kötődik: ahhoz, hogy megtapasztalta, megmaradt az alföldi józan paraszti és hagyománya a városban.

Az utóbbi hetekben a suttogó propagandában és a közösségi médiában a másik tábor elképesztő hazugságokkal, álhírekkel, válogatott rágalmakkal igyekezett lejáratni a polgármesterjelöltet. Támadták emberi mivoltában, családján keresztül, hivatásában is. Grezsa István ennek kapcsán elmondta, a manipulatív okokból elindított indulatkeltés nyilván a tájékozatlanabbak félrevezetését szolgálta, de örül neki, hogy lecsengtek az álhírek, például a kórház érintett szakembere minden kétséget kizáróan cáfolta a hazugságot, miszerint Grezsa akadályozza a 75 év feletti betegek gerincvizsgálatát. Ugyanígy képtelen és nevetséges vádnak nevezte, hogy ő rongálná az ellenfél plakátjait.

A műsorvezető rákérdezett, mi a véleménye róla, hogy riválisa, Márki-Zay Péter egy fórumon úgy fogalmazott, a tisztességes emberek rá szavaznak október 13-án. „Október 13-a legnagyobb tétje, hogy ezt a fajta megbélyegző, megosztó gondolkodásmódot szüntessük meg a városban. Én nem gondolom, hogy ellenfelem szavazói tisztességtelen emberek. Azt viszont bizton állítom, hogy igenis tisztességes vásárhelyi polgárok, akik rám szavaznak vagy a jobboldali képviselőkre. Ha nem tudunk közös nevezőt találni október 13-a után, ez a kizárólagos gondolkodásmód és megosztottság tönkreteszi a következő öt évet is” – mutatott rá.

Ami az ellenfél részéről tapasztalható folyamatos vádaskodást és sárdobálást illeti, Grezsa István szerint ennek az áll a hátterében, hogy sajnos a politikában és a választástudományban a 21. századi tapasztalatok azt mutatják: a negatív kampány általában hatékonyabb. Ez viszont rögvest rámutat egyfajta ellentmondásra. „Azt gondolnánk, a mai világban rengeteg hír jut el az emberekhez, így jóval tájékozottabbak, mint korábban, pedig az ellenkezője az igaz. A rengeteg információból nem feltétlenül tudják kiválasztani, mi a fontos, és mi a kevésbé lényeges. A negatív kampány – Vásárhelyen is – sajnos az emberek tudatlanságára és tájékozatlanságára alapoz: célja, hogy negatív híreket higgyenek el, hogy a valóságot felcseréljék a valóság látszatával. Rendkívül veszélyes, ha teret adunk a manipulációnak, és az álhírekből fakadó látszatok döntenek az értékek és a hitelesség helyett. Az október 13-i választás tétje ebből fakadóan szerintem Vásárhelyen is az, hogy van-e józan gondolkodású többség a városban” – szögezte le.

Arról is szólt, bár nem mindig könnyű emberileg és lelkileg elviselni a szüntelenül érkező nemtelen támadásokat, az ellenfelei mégis a legnagyobb jót tették vele ebben a kampányban. De miért is? „Derűsen fogadtam a sárdobálást, sokszor idézve a krisztusi mondatot: ‘nem tudják, hogy mit cselekszenek’. Ezek a támadások mind-mind folyamatosan megerősítették a hitemet, hogy csak pozitív kampánnyal lehet a józan embereket megszólítani Hódmezővásárhelyen. A személyeskedő hazugságok, rágalmak és álhírek vitalizálnak is a hosszú, fárasztó kampányban: jót mosolygok a képtelen vádakon, megnyugtatom a családomat, és erőt merítek a támadásokból” – hallottuk tőle.

Grezsa István tehát biztos benne, hogy a békevággyal, a béke üzenetével a teljes várost, vagyis a másik politikai tábor szimpatizánsait is meg lehet szólítani. Rendíthetetlenül hisz abban, hogy az emberek alapvetően jóra születtek. Nem tagadja persze, ő is tapasztalja az agresszív, gyűlölködő gondolkodást és magatartást a jelenlegi polgármester bizonyos hívei között. „Többször hangsúlyoztam: mindenki polgármestere akarok lenni. Hiszek benne, hogy meg lehet nyugtatni a kedélyeket, helyre lehet állítani a munkára és fejlődésre alapozott közéletet, de ahhoz előbb békét kell teremteni Vásárhelyen” – mondta erről.

A polgármesterjelölt ennek kapcsán kiemelte: minden helyzetben, így a választás után is a győzteseknek kell nagyvonalúnak lenni. Ő maga is ígéri, mindenkivel együtt akar és fog is dolgozni politikai értékrendtől, szimpátiától függetlenül, aki nem lépte át az emberi méltóság tiszteletben tartásának vörös vonalát. „Csak akkor tudunk előre lépni, ha szélesre tárjuk a béketeremtéshez nélkülözhetetlen együttműködés kapuját” – üzente a vásárhelyieknek, hozzátéve, bátran szavazzanak rá most vasárnap, és ígéri: megteremti a békés, nyugodt, fejlődő várost a következő öt évben.

Grezsa István arra is kitért: az ellenoldal vádaskodásával szemben ő bizony nem csak ígérget, valamennyi bejelentett tervét, programpontját meg fogja valósítani, amennyiben bizalmat kap a választóktól. „Üzenem mindenkinek, ha megkapom a bizalmat, év múlva mindent számot kérhetnek rajtam. Csak olyan dolgokat vettem be a kampányígéreteim közé, melyekről döntéshozó, felelősségteljes emberektől, minisztériumi szintekről kaptam biztosítást, támogatást. És bizony nem véletlen, hogy ilyen sok ígéretet tehettem: a kormányzat bízik benne, hogy október 13-a után helyreállíthatjuk a szövetséget Hódmezővásárhely városa és a pénzügyi forrásokból döntéseket hozó központi hatalom között” – vázolta a polgármesterjelölt.

Aki kérdésre válaszolva kifejtette: ostoba városvezető, aki nem igyekszik jó kapcsolatokat ápolni egy olyan nagy tapasztalattal és befolyással bíró politikussal, mint a térség országgyűlési képviselője, Lázár János. Ez viszont messze nem jelenti azt – magyarázta –, hogy Lázárnak részt kell vennie Hódmezővásárhely vezetésében. „Ahogy többször mondtam, tiszta lapot nyitva, önálló szemlélettel fogok döntéseket hozni és többséget kialakítani ehhez a közgyűlésben az új Hódmezővásárhely felépítéséhez” – hangsúlyozta.

Grezsa István arról is beszélt: csak olyan választást kíván nyerni, mely az emberek egyértelmű véleménynyilvánításán alapul. Jelmondata: „csak az koronáztatik meg, aki szabályszerűen küzd”. Hozzátette: Hódmezővásárhelyen a politikai jobboldal az elmúlt harminc évben sohasem nyúlt tisztátalan eszközökhöz. Ezért is „logikai és érzelmi bukfencnek”, valamint valamennyi vásárhelyi megsértésének tartja, hogy az ellenfél választási csalással riogat, miközben egyébként pont a jelenlegi városvezetés feladata a választás megszervezése és tisztaságának biztosítása.

„A békevágy egyértelműen megvan a vásárhelyiekből. Egy azonban bizonyos: tenni is kell érte. Ezt az október 13-i választást nem lehet a fotelből kiszurkolni. Sokkal többen vannak, akik megértették a béke és fejlődés összekapcsolásának szükségességét. Ugyanakkor mindenkinek az urnákhoz kell járulnia vasárnap, hogy ott is megjelenjen az a józan többség, mely kinyilvánítja: véget kell vetni a megosztottságnak, és békét, nyugalmat, stabilitást teremtve nyugat-európai fejlődési pályára kell állítani a várost” – húzta alá.

A polgármesterjelölt bejelentette: vasárnap este a Népkerti Sörözőben tartja majd eredményváróját, ahol megköszöni aktivistái lelkes, önkéntes munkáját. Mint mondta, nélkülük nem bírta volna a kampány megpróbáltatásait. A legnagyobb támaszt persze a családja jelentett: felesége anyatigrisként védelmezte, gyermekei folyamatos biztatása táplálta a belső tüzet, unokája, Zsófi mosolya – még ha e hetekben legtöbbször a világhálón keresztül is – máshoz nem hasonlítható erőt és örömöt adott.

És hogy mi történik október 14-én reggel, amennyiben a vásárhelyiek Grezsa Istvánt polgármesterré választják?

„Ígéretemhez híven 7.30-kor kinyitjuk a városháza ajtajának mindkét szárnyát, és megszüntetjük a beléptetőrendszert. Aztán pedig feltűröm az ingujjat, és beleállok a munkába! Abban biztos vagyok, hogy 24 órás polgármester leszek, mert Vásárhelyt másként nem is lehet vezetni, csak 24 órában! A vásárhelyieket pedig arra kérem, gondolkozzanak el azon, hogy eljött az ideje a másfél éves háborúskodás, helyben topogás lezárásának. Tekintsenek ünnepként október 13-ára, a szabad választás lehetőségére: adjanak minél nagyobb felhatalmazást a megválasztott városvezetőnek és testületnek. Zárjuk le ezt a másfél évet azzal, hogy megünnepeljük a demokráciát!” – mondta.