Pénz

A legfrissebb államháztartási adatokból kiderül, hogy a költségvetés helyzete stabil, így a 2019 egészére kitűzött, európai uniós módszertan szerinti 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető – derült ki a Pénzügyminisztérium a Magyar Hírlapnak eljuttatott közleményéből.

A reálgazdasági folyamatok biztosítják a költségvetés egyensúlyát. A kormány eredményes gazdaságpolitikája annak ellenére biztosítja a költségvetés egyensúlyát, hogy idén nyáron a vállalkozások és a gyermekes családok támogatása tovább nőtt. A gazdaságvédelmi akcióterv egyik elemeként 2019. július 1-jétől további két százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó, ami tovább mérsékli a vállalkozások adóterheit. A kormány családvédelmi akciótervében foglalt intézkedések nagy része – például a babaváró támogatás, valamint a nagycsaládosok július elsejétől indult személygépkocsi-vásárlási támogatása. Idén szeptemberben a központi alrendszer többlete 207,2 milliárd forint volt, és 2019. január 1-jétől szeptember végéig összesítve az államháztartás központi alrendszere 303,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Szeptemberben 464,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett, ezzel az év első kilenc hónapjában összesen 931,7 milliárd forint európai uniós támogatás folyt be a költségvetésbe. Szeptember végéig az uniós kiadások megközelítették az 1077,4 milliárd forintot.

A költségvetés bevételi oldalán szeptember végéig az általános forgalmi adóból az éves előirányzat, vagyis a 2019 egészére tervezett bevétel 77,5 százaléka, személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 75,2 százaléka, míg szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból az éves előirányzat 73,5 százaléka teljesült. 2019 első kilenc hónapjában a hazai fejlesztési kiadások közül továbbra is jelentős nagyságrendet képviseltek a kiemelt közúti projektekre, a Modern Városok Programra, a közúthálózat felújítására, a vasúthálózat fejlesztésére fordított, továbbá a Beruházásösztönzési célelőirányzat terhére és a Magyar Falu Program alprogramjainak támogatására kifizetett összegek.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Illusztráció