A siker receptjét hozta el Szalay Ádám Hódmezővásárhelyre

A TV2 Naplójából megismert Szalay Ádám az elmúlt években motivációs trénerként utazta be az országot, hogy meggyőzzön bennünket arról: a siker igenis tanulható. A felismeréshez nem volt másra szüksége, minthogy összegyűjtse  személyes tapasztalatait,  amelyeket  tévés riporterként karizmatikus emberekkel való találkozásai során szerzett.  A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartott előadásán a siker receptjét tárta az érdeklődők elé.

Az életben a kis dolgok az igazán nagy dolgok- erre a klisének tűnő, mégis komoly alapigazságot rejtő gondolatra fűzte fel mondanivalóját Szalay Ádám. Szerinte sok minden az életben az apróságokon múlik, mit veszünk észre és mit nem a körölöttünk lévő világból. Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy másként is lehetne. A motivációs tréner arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban nézőpontunk határozza meg boldogságunkat, illetve boldogtalanságunkat. Erre példaként többek között az asztrál származású, láb és kar nélkül született Nick Vujicict említette, akinek életszemlélete  komoly hatást gyakorolt  rá. Ő ugyanis nem keres kifogásokat, hanem abból hozza ki a legtöbbet, ami megadatott neki.  A panaszkodás helyett a megoldásokra fókuszál, mert ha így tesz, akkor mindig talál okot arra, hogy fejlődjön.

A siker receptjét hozta el Szalay Ádám Hódmezővásárhelyre 1

Szalay Ádám úgy látja: a siker mértékét alapvetően az befolyásolja, hogyan gondolkodunk magunkról, mert először mi pozícionáljuk saját magunkat. Ezért azt tanácsolta az érdeklődőknek,hogy nagyon figyeljenek oda arra, milyen párbeszédet folytatunk saját magunkkal.  Ehhez először meg kell tanulnunk felelősséget vállalni magunkért, mert ha az egyén elfogadja, hogy ő teremti meg a körülményeket, akkor nem válhat azok rabjává. Ezután határozhatjuk meg életcélunkat és küldetésünket, majd alakíthatunk ki egy pozitív jövőképet. Míg a kudarcot a jelentéktelennek tűnő  kicsi, de rossz döntések sorozatának tartja Szalay Ádám, addig a sikert a napról napra meghozott jó döntések hatástöbbszörözött eredményeként értelmezi.

A siker receptjét hozta el Szalay Ádám Hódmezővásárhelyre 2

A siker érdekében fontos, hogy szenvedéllyel tevékenykedjünk, teljes erőbedobással és hittel vágjunk bele új dolgokba, illetve kreativitásunkat se rejtsük véka alá. Ha mindezek adottak, akkor – Szalay Ádám szerint – a határ a csillagos ég.

Forrás:

Vass Ramóna
BFMK
információs és közönségszolgálati munkatárs