A vásárhelyi mentőállomás is kinyitja kapuját az újraélesztés világnapján

Október 16-a az újraélesztés világnapja. Ebből az alkalomból országszerte kinyitják kapuikat a menőállomások, köztük a vásárhelyi is, hogy az életmentő beavatkozás legfontosabb fortélyait megtanítsák az érdeklődőknek.

Vincze Péter, a Hódmezővásárhelyi Mentőállomás vezetője a Rádió 7-nek elmondta, hogy ezen a napon reggel 8 órától este 8 óráig várják az iskolai, munkahelyi csoportokat, egyéni résztvevőket, hogy a laikus újraélesztést élethű gyakorlóbabán mutassák be a megjelenteknek. Hozzátette: még mindig sokan félnek attól, hogy újraélesztéskor sérüléseket okoznak a betegnek, ettől azonban nem szabad tartani. Mint mondta, sokkal fontosabb, hogy akinek valami miatt nincs keringése, illetve légzése, öt perce van, hogy maradandó károsodás nélkül visszatérhessen az életbe.

A programra előzetesen is lehet jelentkezni a 06-20-354-0374-es telefonszámon. Vincze Péter, a Hódmezővásárhelyi Mentőállomás vezetője erről részletesen így beszélt: „A keringésleállás után körülbelül öt perc az, amíg még van esély visszaállítani az életfolyamatokat, viszont ez az öt perc nagyon rövid idő. Ellenben, ha valaki észleli, hogy megáll a keringése valakinek, nincs légzése, nem dobog a szíve és elkezdi a mellkas kompressziót, akkor ez az öt perc addig tart, ameddig ő ezt csinálja.”

Forrás: radio7.hu