Vásárhelyi ízök bűvöletében

Szombaton már hetedik alkalommal rendezték meg Hódmezővásárhelyen az Ízök Fesztiválját. A rendezvényen rengeteg finom étel készült, többek között alföldi betyárleves és csöröge.

Egy finom galambleves, egy kupica pálinka, egy kis sülthús, desszertnek pedig egy kis csörögefánk. Ezek mind elkészültek szombat délután Hódmezővásárhelyen, az Ízök Fesztiválján. Az előző évekhez hasonlóan, idén is sok csapat vágott neki a főzőversenynek, hogy megmutassák, milyen vásárhelyi ételeket tudnak főzni.

Vásárhelyi ízök bűvöletében 4

A megmérettetésen baráti társaságok, munkatársak és képviselők és képviselőjelöltek is részt vettek. A Szeretem Vásárhelyt Egyesület és a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei alföldi betyárlevest és csörögét készítettek. Az alföldi betyárlevest Kószó Péter felügyelte, azonban Walterné Böngyik Terézia hozta a receptet. A jelölt elmondta, az alföldi hagyományok őrzése nélkül nem lehetett volna főzni, ezért fellapozta dédnagymamája régi szakácskönyvét, és egy rég elfeledett ízre bukkant. „Az alföldi betyárleves különlegessége, hogy marhahúsból és sertéshúsból egyaránt elkészíthető. Mindenféle zöldség: sárgarépa, gyökér, petrezselyem belekerül, majd egy kis kaporral megbolondítva, és a kamrából egy jó hosszú kolbászdarabbal megfűszerezve, igazi betyárossá válik” – nyilatkozta Walterné Böngyik Terézia, aki hozzátette, hogy egy kis gombával még jobban feldobták az ízvilágot.

Vásárhelyi ízök bűvöletében 1

A „Boszorkányok” csapat női tagjai a desszertre is gondoltak. Galambos Kornélné D. Szabó Katalin egy finom csöröge receptet ajánlott az érdeklődők figyelmébe. Elmondta, hogy a desszertet édesanyja receptje alapján készítették el. „Nagyon sokszor készítették ezt a finomságot régen a tanyasi és a mezőn élő emberek. Kell bele liszt, tojás, só, majd miután ezeket összegyúrtuk, kisütjük. Miután megsült, porcukorral meghintjük, és már fogyasztható is. Nagyon gyorsan, és nagyon könnyen elkészíthető étel” – mondta el a jelölt.

Vásárhelyi ízök bűvöletében 2

A fesztiválon a főzésen kívül volt kirakodóvásár is, illetve koncertekkel is készültek a szervezők. Idén először pedig a pálinkák is versenyeztek. A pálinkamustrára is sokan jelentkeztek, hogy megmutassák: ők főzik a legjobb nedűt.

Vásárhelyi ízök bűvöletében 3

Vásárhelyi ízök bűvöletében 5

Vásárhelyi ízök bűvöletében 6

Vásárhelyi ízök bűvöletében 7

Vásárhelyi ízök bűvöletében 9