Lázár János: Maroslele történetébe örökre beírta a nevét Martonosi György

Amikor 2006-ban Maroslelére jött Martonosi György, akkor a település tempót, stílust váltott, mostanra pedig úgy lehet tekinteni rá, mint a választókerület legsikeresebb települése, mondta el a visszavonuló polgármesterről Lázár János.

Martonosi György nemrég hozott döntést arról, hogy ezen az önkormányzati választáson már nem indul újra, 13 év polgármesterség után visszavonul, Lázár János ma a képviselő testület és lakosok jelenlétében köszönte meg neki a közös munkát és az eredményeket.

A polgármester a 13 éves munkája összegzéseként kiemelte, hogy első nagyon fontos feladata az önkormányzat hitelességének visszaállítása volt, 2006-ban az emberek alig akarták elhinni, hogy számíthatnak fejlesztésre, hiszen korábban már annyi mindent ígértek nekik.

Ehhez képest számtalan beruházás megvalósult, legnagyobbként mintegy 1í3 milliárd forintból a szennyvízhálózat kiépítése, de Martonosi György sok mindenre nagyon büszke, az értékteremtő közmunkaprogram sikerességétől kezdve a kerékpárút kiépítésén keresztül a községháza megújításáig, aminek köszönhetően nem csak hogy megmaradt a Takarékszövetkezet, de még egy nagyon régen várt bankautomata is került a településre.

Lázár János elmondta, bár minden politikusnak meg kell tapasztalnia, hogy a hála nem politikai kategória, de tény, hogy 13 éves munkájával Maroslele történetébe örökre beírta a nevét Martonosi György.

– Képes volt ezt a falut megmenteni a süllyedéstől, az enyészettől, a pusztulástól, megállítani azt, ami sorsszerűen benne volt ennek a közösségben, mint minden környező településben. A 2000-es évek közepén a hasonló méretű falvakat a megszűnés fenyegette, annak idején az akkori kormány bevezette az életképes és életképtelen települések fogalmát, felülről próbáltak rámutatni arra, hogy mely települések maradhatnak meg, és melyeknek kell szükségszerűen pusztulnia, hiszen ez a világ rendje.

A térség országgyűlési képviselője hozzátette: Maroslele nagyon jó példa arra, hogyan lehet élni a lehetőséggel. Ehhez kellett a polgármester tudása, kapcsolatrendszere, felkészültsége, becsületessége, talpraesettsége, és kellett az is, hogy a polgárok hagyják dolgozni, és a megvalósításban közreműködjenek. Ezért ma úgy tekinthetünk Maroslelére, mint a választókerület legsikeresebb kistelepülése.

Mint Lázár János elmondta, rendkívül sajnálja, hogy Martonosi György visszavonul, de ő azt szeretné, ha a közügyektől azért nem távolodna el teljesen, és továbbra is számít valamilyen formában a munkájára.

Forrás: makohirado.hu