Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra

Látható és átható szeretettel fogadták a tabániak Rapcsák Katalint, mintegy 30 fő vett részt csütörtök esti utcafórumán: idősebbek és fiatalok egyaránt megosztották vele gondolataikat, észrevételeiket, kéréseiket a példamutatóan jó hangulatú összejövetelen.

Tabán egyik büszkeségénél, a Bangó-kútnál tartotta meg utcafórum-sorozatának záróestjét Rapcsák Katalin, a 3-as választókörzet Szeretem Vásárhelyt, illetve Fidesz-KDNP által támogatott jelöltje. Rövid bemutatkozása után elmondta, azért választotta az utolsó állomásnak ezt a helyszínt, mert a körzete – Tabán, illetve Kincses-telep – egyik szimbolikus emléke, mely azt jelképezi és példázza, hogy a vásárhelyiek minden időszakban értették és szerették a szépséget. Mostoha sorsa, elhagyatottsága egyúttal jelzi, jelenleg valami nagyon sincs rendben a településen.

Rapcsák Katalin szerint a város épülése, szépülése, fejlődése másfél évvel ezelőtt sajnos megszakadt, és az október 13-i választás tétje, hogy a helyi közösség vissza tud-e találni a korábbi sikeres útra. Mint mondta, ő maga ugyan egész életében Vásárhelyt szolgálta agrár-, illetve művészeti területen, és nem gondolta volna, hogy közéleti szerepet vállal majd, ám az utóbbi másfél esztendő háborúskodása, megosztottsága és az abból fakadó helyben topogás erre sarkallta. Különösen bosszantónak tartja, hogy a városháza lefejezése miatt úgy tűnik, a vásárhelyiek újabban nemhogy megoldást, hanem még választ sem kapnak mindennapi (városüzemeltetési és egyéb) észrevételeikre, miközben a jelölt alapelve, hogy „nincs olyan probléma, melyet ne lehetne megoldani”.

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 1

Kitért rá, a helyi művészeti életet a kormány hathatós támogatásával sikerült fellendítenie, így új életet lehelt a Mártélyi Alkotóházba. Hódmezővásárhely városa sem lehet sikeres a kormánnyal való együttműködés nélkül – magyarázta –, hozzáfűzve, a település saját bevételeiből még a városüzemeltetési feladatok színvonalas és zökkenőmentes ellátására sem futná. Ha közössége elnyeri a lakosság bizalmát és támogatását, akkor október 14-étől a kormányzat segítségével újraindulhatnak az elmúlt másfél évben az értelmetlen politikai csatározások miatt megakadt fejlesztések – vázolta.

Kiemelte, az október 13-i választás nem országgyűlési voksolás: itt mindenkinek azt kell mérlegelnie, hogy a jelenlegi kormányzattal kooperálva ki lesz az, aki a lehető legjobb jövőt tudja biztosítani a vásárhelyieknek, a helyi fiataloknak. A város szempontjából az egyik legfontosabb feladat ugyanis éppen az ifjúság megtartása, helyben tartása, ami egyben a fő küldetése a Szeretem Vásárhelyt Egyesületnek.

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 2

„Tabán Hódmezővásárhely egyik legrégebbi, leghagyományosabb városrésze, mely számtalan olyan értéket rejt, melyek érdemtelenül háttérbe voltak szorítva. Ha lehetőséget kapok a városrész képviseletére, azért szeretnék dolgozni, hogy nagyobb súlyt kapjon Tabán Vásárhely közéletében, kulturális, közösségi életében és idegenforgalmában” – fogalmazott Rapcsák Katalin.

A jelölt a következő öt évre vonatkozó tervei között említette a város érhálózatát behálózó hat tradicionális, nagy vásárhelyi olvasókör felújítását. Ezen keresztül csatlakoztatná be a belvárosba a külső részeken élőket, illetve hozná közelebb egymáshoz a különböző nemzedékeket. Fontosnak tartja a közösségi és kulturális rendezvények, programok, kezdeményezések felkarolását, hiszen „nem mérgezhetjük a politikával egymás életét, mint az utóbbi másfél évben tettük”. Arról is szólt, hogy elengedhetetlen a csapadékvíz-elvezető hálózat rendbetétele, mert a körzetben található árkok többsége is képtelen megbirkózni egy-egy komolyabb esőzés kihívásaival. A tabáni templom rendbetételére, illetve az itt található utcák, utak felújítására is nagy hangsúlyt fektetne Rapcsák Katalin, aki a legsürgetőbb teendőnek a még nem aszfaltozott utcák (Dohány, Könyök, Damjanich egy része) aszfaltozását nevezte. Azt is megígérte, hogy igyekszik új játszóterekkel gazdagítani a körzetet, illetve felújítani a meglévőket, hiszen – mint mondta – a játszóterek hiánya folyamatosan előkerült a lakosokkal folytatott beszélgetések során, mikor bejárta Tabánt és Kincses-telepet.

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 4

A megjelent lakosok a választókörzet számos problémájával szembesítették a jelöltet (itt is komoly felháborodást okoz a közterületek gondozatlansága, a növényzet elburjánzása, a fűnyírás elmaradozása, valamint a sok helyütt az utcákon hegyekben álló szemét, melyben patkányok szaporodtak el….), ugyanakkor számos színes és remek ötlettel is gazdagították képviselői programtervezetét. Akadt olyan résztvevő, aki szabadtéri fallabdázó fal felállítására tett javaslatot, más az iskolakertprojekt tabáni lehetőségei iránt érdeklődött, többen pedig máris javaslatokat tettek, milyen napokon, milyen napszakokban, milyen jellegű rendezvényeket lenne érdemes szervezni a gyerekeknek, a családoknak és az időseknek az olvasókörökben, újra felpezsdítve azok működését.

„Ezt szeretem a vásárhelyiekben, hogy tényleg mindig volt és van is igényük a szépre, a jóra!” – összegzett Rapcsák Katalin, aki minden előremutató, kreatív ötletet tisztelettel és örömmel fogadott.

Hiszen mindenkor ebből: a közösség tehetségéből, erejéből, összefogásából épült és szépült Vásárhely.

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 5

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 11

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 6

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 7

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 8

Rapcsák Katalin: a vásárhelyieknek mindig megvolt az igényük a szépre, a jóra 10

Fotók: Gémes Sándor