Újabb pert veszített a vásárhelyi polgármester

Nagy nyilvánosság előtt állított valótlanságokat Havasi Katalinról Márki-Zay Péter, akit jogerős ítéletében tiltott el a további jogsértéstől a Szegedi Törvényszék. Keserű győzelem – értékelt portálunknak a doktornő. 

Jogerősen is pert veszített Havasi Katalin, a vásárhelyi kórház orvosigazgatója, a helyi Fidesz elnöke ellen Márki-Zay Péter. A doktornő becsületsértés miatt nyújtott be a polgármester ellen keresetet: a napokban jogerőssé vált ítélet kimondja, a polgármester egy tavaly novemberi közéleti fórumon nagy nyilvánosság előtt állított valótlanságokat róla és családjáról.

Többek között valótlanul állította, hogy Havasi Katalin kollaboráns, erkölcsileg romlott, illetve hogy részt vett bárkinek a megzsarolásában és megfenyegetésében. Személyét és közéleti tevékenységét valótlanul hozta összefüggésbe egy véreskezű kommunista pribékével, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik közvetlen vérbefojtójának, a magyar demokráciát évtizedeken át sárba tipró korrupt zsarnok, e tettei miatt jogerősen elítélt és minden jóérzésű magyar ember által megvetett, hitvány, Kádár-bérenc Biszku Béláéval. Ugyancsak valótlanul hozta összefüggésbe a doktornő személyét és közéleti tevékenységét egy közismert, egész életén át köztörvényes bűnözői életmódot folytató személyével, Repülős Giziével.

Akkor sem mondott igazat, mikor azt állította, hogy 15 milliós fenntartási költsége van a diákok szűrővizsgálatát szolgáló vásárhelyi programnak, valótlanul állította be kétszemélyes programnak azt a tudományos prevenciós programot, melynek kifejlesztésében két egyetem négy tanszéke és tanszékvezetője vett részt, közöttük az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesével. Valótlanul állította, hogy Havasi Katalin és férje olyan 15 millió forintos jövedelemre számított, amely jogosan nem illette volna meg őket. Az igazsággal ellentétesen igyekezte azt sugallni, hogy az önkormányzatot megkárosították – olvasható egyebek mellett a Szegedi Törvényszék által jegyzett jogerős ítéletben

A bíróság kimondta: Márki-Zay Péter súlyosan megsértette Havasi Katalin jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát, ezért eltiltotta a további jogsértéstől. A bíró 1 millió forint sérelemdíj fizetésére kötelezte a polgármestert, akinek a Délmagyarországban közleményt kell megjelentetnie, melyben nyilvánosan beismerni állításainak valótlanságát.

„Keserű győzelem ez. Bár a Szegedi Törvényszék mindenben nekem adott igazat, ez nem teszi meg nem történtté, hogy nagy nyilvánosság előtt hazugságokkal, rágalmakkal vádoltak engem és a családomat. Szomorú, hogy ma Hódmezővásárhelyen pereskedni kell az igazunkért, de leginkább az keserít el, ha arra gondolok, hányan lehetnek a városban, akiket az elmúlt másfél évben megrágalmaztak, megszégyenítettek nyilvánosan vagy a közösségi médiában, de nem volt erejük, vagy lehetőségük arra, hogy egy elhúzódó pert indítva védjék meg magukat, a családjukat. Ő miattuk is remélem, hogy két hét múlva végleg lezárjuk a köztereken és a közösségi médiában zajló rágalomhadjáratok és megszégyenítő akciók időszakát, és ismét normális, békés és fejlődő közösség lehetünk”

– kommentálta az ítéletet a Promenad.hu-nak Havasi Katalin.

Portálunk többször beszámolt róla: Márki-Zay ellen jelenleg mintegy tucatnyi polgári és büntetőper van folyamatban a bíróságokon, miután számos vásárhelyi és Vásárhely környéki magánszemély perelte be, jelentette fel nagy nyilvánosság előtt tett valótlan kijelentései miatt. A Havasi Katalin-féle ítélettel együtt immár négy pert már jogerősen is elveszített valótlan állításai, hazugságai, rágalmai miatt: a doktornő mellett megsértette a vásárhelyi kórház, a város volt aljegyzője és egy helyi vállalkozó jó hírnevét is. Ezért összesen már több mint 3 millió forint büntetést szabott ki rá a magyar igazságszolgáltatás.

Illusztráció: pixabay.com