Közvélemény-kutatás: a vásárhelyiek 81,4 százaléka szerint elfogadhatatlan a külföldi szemét beszállítása a városba

A Mi Hazánk válaszokat vár. És háborog, mert Márki-Zay Péter polgármester két hónapja nem fogadja a párt képviselőit.

Továbbra is határozottan tiltakozik a Mi Hazánk az ellen, hogy külföldi szemét érkezzen Hódmezővásárhelyre, illetve Magyarországra. A párt felháborítónak tartja Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester magatartását, hallgatását.

Balog Norbert, a Mi Hazánk vásárhelyi elnöke Kossuth téri sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a több ezer tonna olasz importszemet Vásárhelyre szállító cég vezetősége márciusban tájékoztatta az ügyletről a város első emberét, Márki-Zaynak azonban ez vagy elkerülte a figyelmét, vagy nem tulajdonított különösebb jelentőséget neki, ezért nem foglalkozott vele, nem szólalt fel ellene. Mint mondta, amint kiderült, hogy a városba külföldi hulladék érkezik, nyáron a pártjuk azonnal tiltakozott ellene, hogy akár városunkat, akár Magyarországot szemétlerakónak használják más uniós államok.

„Tovább mélyíti a problémát, és még tűrhetetlenebbé teszi az akciót, hogy nem újrahasznosítható hulladék érkezik Vásárhelyre, vagyis több ezer tonna idegen szemétből nő 20 méteres hulladékhegy városunk határában” – fogalmazott.

Továbbra is büdös a vásárhelyi importszemét ügye

Az elnök nehezményezi, hogy a polgármester július vége óta, bő két hónapja nem fogadja őket, pedig levélben kérték a nyáron. Sőt, miután Márki-Zay anno reagált megkeresésükre, válaszukat meg sem várva – Balog szerint hazug módon – még ő kezdte el terjeszteni, hogy a mi hazánkosok nem akarnak vele találkozni az ügyben. Balog Norbert szerint ez annyira nem igaz, hogy ők már legalább háromszor jelezték a városvezetőnek, személyesen akarnak egyeztetni vele a külföldi szemétbeszállításról, de két hónapja hiába várnak az időpontra és Márki-Zay válaszaira (talán most, október 1-jén vagy a következő napokban végre megvalósulhat a találkozó – tette még hozzá).

„Szeretnénk megtudni, miért nem tiltakozott a több ezer tonna idegen szemét importja ellen Márki-Zay Péter, miért nem foglalkozott ezzel a jelentős kérdéssel. Mi kiállunk amellett, hogy városunk és hazánk ne legyen idegen országok szemétlerakója” – hangoztatta.

Hozzátette, különösen aggasztó, hogy nincs róla információ: mennyire szennyezett a Vásárhelyre érkező külföldi hulladék, mennyire tudják azt kezelni, elegendő-e azt egy egyszerű földréteggel letakarni. Rámutatott, amennyiben természeti katasztrófa (például tiszai áradás) következne be, az olasz szemetet széthordhatja a víz, kimosva az akár szennyező anyagokat.

Pártjuk álláspontja, hogy minden ország odahaza, helyben tárolja és kezelje saját szemetét – ismertette Balog Norbert, aki kiemelte: Vásárhely esetében sem engedhető meg, hogy külföldi multik tegyenek szert profitra az itt lakók kárára, efölött pedig szemet hunyjanak az illetékesek.

Csereklye-Klapwijk Krisztina, a Zöld Hazánk társelnöke mint tudományos munkatárs, a környezettudományok doktora a külföldi szemétbeszállítás környezeti kockázataira hívta fel a figyelmet. Arról beszélt, hogy felmerült: akár szennyvíziszap is érkezhet Vásárhelyre. Állítása szerint Székesfehérváron egy hasonló, viharos manőver mögött egy balliberális társaság rajzolódik ki. Mi a garancia, hogy nem ugyanaz vagy egy hasonló csapat jelenik meg itt is; mi lesz akkor, ha ide is korlátlanul fogják szállítani a szennyvíziszapot? – kérdezte.

Továbbra is büdös a vásárhelyi importszemét ügye 1

Arról is szólt, hogy hiteltelennek tartja azt a hulladékkezelő társaságot (plusz a kisebbségi tulajdonos önkormányzatot), mely azt hirdeti honlapján, milyen jó, hogy a fém- és a papírhulladék száz százalékban felhasználható, közben több ezer tonna olyan külföldi szemetet kezel a vásárhelyi tárolóban (fém, papír, textília), mely nem újrahasznosítható…

A szakember sürgősen válaszokat vár arra, milyen időközönként, mekkora mennyiségű, milyen külföldi hulladék érkezik Vásárhelyre, azt hogyan dolgozzák fel, kezelik, tárolják és mentesítik, illetve ki ellenőrzi ezt a folyamatot.

Fotók: illusztráció; Gémes Sándor