Az önarcképektől a világegyetem működéséig 1

Az utolsó hét kezdődött meg az Őszi Tárlat szervező és előkészítő munkálataiban. A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitója után a tavalyi tárlat díjazottjainak is megnyílik az önálló kiállítása. Hétfőn Kaliczka Patrícia, Rudnay Gyula-ösztöndíjas festőművész számolt be a sajtónak a kiállításáról.

A Tornyai János Múzeumban összesen három, a 65. Őszi Tárlaton díjazott alkotónak nyílik önálló kiállítása. Ámmer Gergő Tornyai-plakettes szobrászművész és Rózsa Luca Sára, Fiatal Festők Nívódíjas festőművész már berendezte tárlatát, hétfőn pedig Kaliczka Patrícia kezdte meg a munkát.

Képiró Ágnes, a közgyűjtemény művészettörténésze elmondta, hogy a festő által megnyert díj havi nettó 100.000 forintos támogatást is nyert, amit egy éven keresztül kap. Ez óriási segítség egy fiatal, pályakezdő életében. Az egy év elteltével a művész egy beszámoló kiállítást tart, amin megmutatja az elmúlt 12 hónap munkáját. Kaliczka Patrícia is egy ilyen kiállítást rendez be a Tornyaiban. A fiatal festő a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett 2014-en. Az elmúlt években többször adott be képet az Őszi Tárlatba, és a tavalyi évben nyerte meg eddigi legnagyobb díját.

Az önarcképektől a világegyetem működéséig

Az október 5-én megnyíló kiállításon 4 téma köré csoportosítva mutatja be a művész az alkotásait. Összesen 16 alkotást mutat be a festő, amik változó méretű olajképek. Kaliczka Patrícia elmondta, hogy folyamatos harc van az agya és a szíve között. Mivel festés közben mind a kettőre hallgat, általában éles körvonalak, éles váltások vannak a képein. Érdekli a spirituális világ, és az alkotásaiban megjelenik az idő és tér összemosódása.