Hasznos ötletekkel segítették a vállalkozók Grezsa István kártalanítási programját

A tram-train építése közben kárt szenvedett vállalkozókat várta konzultációra Grezsa István, Hódmezővásárhely polgármesterjelöltje péntek délután a Profi udvarban. A találkozás célja az volt, hogy közösen megoldást találjanak a tram-train nyomvonalán fekvő vállalkozások kártalanítására.

A polgármesterjelölt – kinek fórumán Daru Árpád és Mucsi László képviselőjelöltek is részt vettek – elmondta, hogy szeretne Magyarország Kormányához fordulni, hogy egészítse ki a tram-train 71 milliárd forintos határozatát. A határozatban szerepel, hogy a villamosvasút útvonalán faltól falig helyrehozzák az okozott károkat, és felújítsák az utat, a járdát, a kerékpárutat és a bejárókat. Grezsa István szeretné ezt kiegészíteni a vállalkozók kártalanításával.

Hasznos ötletekkel segítették a vállalkozók Grezsa István kártalanítási programját 1

Hódmezővásárhelyen már nem újdonság a vállalkozások kártalanítása, hiszen a Dr. Rapcsák András utca sétálóutcává alakítása után szintén kártalanították a vállalkozókat. Akkor a város elengedte az érintett vállalkozások iparűzési adóját, volt olyan vállalkozó, akinek a bérleti díjat is elengedték, a város helyrehozta a vállalkozások előtti területet, valamint minimum 30 százalék erejéig hozzájárult a Dr. Rapcsák András utcán található házak homlokzatának helyrehozatalához.

Fontosnak tartom, hogy a vállalkozások forgalomcsökkenését kompenzáljuk. Ezért szeretném, hogy a kormányhatározat megváltoztatásának előterjesztése már most elkezdődjön. Ennek a gyakorlata az, hogy a beruházásért felelős kormánybiztos, aki jelenleg a térség országgyűlési képviselője, fogja ezt az előterjesztést előkészíteni” – mondta el Grezsa István.

Hasznos ötletekkel segítették a vállalkozók Grezsa István kártalanítási programját 2

A jelölt hozzátette, el szeretné érni azt is, hogy a kormányhatározat olyan értelemben is módosuljon, hogy ne csak a tram-train nyomvonalán újítsák fel az utakat faltól falig, hanem olyan mellékutak is legyen felújítva, amik a beruházás következményeként mentek tönkre.

Grezsa István a vállalkozók véleményére is kíváncsi volt abban a tekintetben, hogy szerintük milyen szempont szerint kellene a kártalanítást elvégezni. Az egyik érdeklődő kifejtette, hogy van olyan üzlet, ami már bezárt, ugyanis nem tudta elviselni a forgalomcsökkenést. Azt kérte, hogy ezek a vállalkozók is legyenek kártalanítva, annak érdekében, hogy a tram-train elkészülése után esetleg újra meg tudják nyitni az üzletüket.

Hasznos ötletekkel segítették a vállalkozók Grezsa István kártalanítási programját 3

Olyan kérés is érkezett Grezsa Istvánhoz, hogy ne csak a beruházás végén legyenek kártalanítva a vállalkozások, hanem havi szinten. Ez azért lenne szükséges, mert többen a havi fenntartással küzdenek, és kérdéses, hogy támogatás nélkül meddig tudják még működtetni vállalkozásukat. A parkolásra is kíváncsiak voltak a vállalkozók. Grezsa István Mucsi László képviselőjelölttel közösen elmondta, hogy az Andrássy utcán a villamos vasút elkészülése után is lehet parkolni azon a szakaszon, ahol autóval lehet majd közlekedni. Továbbá az Andrássy utca 2-4. szám mögé egy mélygarázst terveznek, ami további parkolóhelyeket eredményezne.

Hasznos ötletekkel segítették a vállalkozók Grezsa István kártalanítási programját 4

Hasznos ötletekkel segítették a vállalkozók Grezsa István kártalanítási programját 5

Hasznos ötletekkel segítették a vállalkozók Grezsa István kártalanítási programját 6

Fotó: Gémes Sándor