Gulyás: ahol baloldali kormány kerül hatalomra, ott bevándorláspárti politika veszi kezdetét

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ha bárhol Európában baloldali kormány lép hivatalba, bevándorláspárti politika veszi kezdetét, ami a határok megnyitásával jár – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A miniszter közölte: az olasz kormány is megnyitotta a kikötőket, ami sokaknak jelent meghívót, hogy Európába jöjjenek.

Kitért rá: a távozó Európai Bizottság egy utolsó elkeseredett küzdelmet hirdetve újra napirendre venné a kvóta szerint elosztást, miközben nem utalnak pénzt a határvédelemre. A magyar kormány álláspontja, hogy nem vesz részt a kvóta szerinti elosztásban, de szívesen segít azoknak az országoknak, amelyek a jogosulatlanul itt tartózkodók, menekültjogot nem élvezők visszaszállításához várnak segítséget – hangsúlyozta.

Kiemelte: Magyarország is néhány napon belül visszaszállítja Ahmed H.-t Ciprusra.

Gulyás Gergely azt is mondta: amikor a kvóták napirendre kerülnek, a Magyarországgal szembeni támadások is megerősödnek, de a támadások ellenére Magyarország nem változtat a kötelező kvóták elutasításán, nem megnyitja, hanem megvédi a határokat.

Úgy vélte, a magyar közvéleményben annak idején nem kapott kellő nyilvánosságot a kvótaügyben hozott bírósági ítélet, pedig az Európai Bíróság kizárólagosan két évre, átmeneti időre és a válsághelyzetre tekintettel tartja elfogadhatónak az elosztást. A 2015-öshöz hasonló válsághelyzet hiányában a bíróság akkori döntése alapján jogellenes lenne most az elosztás – közölte.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság sok kárt okozott Európának, mélyítette a különbségeket Közép- és Nyugat-Európa között, ezért jobb lenne nem több kárt okozni a hátralévő időben. A testület most mégis egy utolsó kísérletet tesz a bevándorlásbarát politika megerősítésére – fűzte hozzá.

A miniszter kifejtette: azok az országok, amelyek bevándorlásbarát politikát folytatva befogadtak migránsokat, elismerik, hogy nem képesek visszaszállítani azokat, akiknél lefolytatták az eljárást, és ennek eredményeként nem jogosultak védelemre. Magyarország tud segíteni a bevándorlók hazaszállításában, ha valaki segítséget kér ehhez – fogalmazott.

Megjegyezte: egyelőre nem érkezett olasz kérés a magyar kormányhoz, hogy segítsen a bevándorlók visszaszállításában.

(Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában kijelentette: Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék.)

Gulyás: ahol baloldali kormány kerül hatalomra, ott bevándorláspárti politika veszi kezdetét 1
Budapest, 2019. szeptember 26.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. szeptember 26-án.
MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy ha egy ország önként akar befogadni migránsokat, rendben van, de mi azt kérjük, hogy mindenki tartsa tiszteletben: a magyar választópolgárok már kellően egyértelmű véleményt mondtak a bevándorlás kérdésében.

Kérdésre Trócsányi László biztosjelöltségéről elmondta: a magyar kormánynak egy jelöltje van. A miniszter mondvacsináltnak nevezte a Trócsányi László elleni támadásokat, ezek – vélte – beleilleszkednek a Magyarország elleni támadássorozatba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök várható látogatásáról Gulyás Gergely közölte: a magyar miniszterelnök és az orosz elnök évente egyszer találkozik. Magyarország a világ valamennyi nagyhatalmával jó kapcsolatra törekszik, emellett Oroszország fontos gazdasági partner is – tette hozzá.

A Thomas Cook utazási iroda csődjével kapcsolatban elmondta: egyelőre nincs információ érintett magyarokról, ha lesz, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújt segítséget a külképviselet útján.

A miniszter a diákok klímaváltozás miatt meghirdetett tüntetéseiről elmondta: valóban van felelősségünk az éghajlatváltozás miatt, és Áder János köztársasági elnök már akkor nagy súllyal beszélt a témáról, amikor az még nem volt ennyire központban.

Úgy látja, a Mátrai Erőmű ma Magyarország számára nemzetbiztonsági szempontból érték, mert válsághelyzetben itt garantáltan tudunk energiát termelni, de arról lehet vitát folytatni, hogy milyen intenzitással lehet hasznosítani. Magyarország jól áll a klímacélok teljesítésében, és Európa is jobban áll, mint az Egyesült Államok vagy Kína – fűzte hozzá.