Cserinek alapos tervei vannak Hódtó fejlesztésére

Szerdán tartott Cseri Tamás, a Fidesz képviselőjelöltje választási utcafórumot, ahol részletesen ismertette a városrészre vonatkozó fejlesztési tervét, illetve készséggel hallgatta meg az itt élők problémáit, javaslatait – tette közzé a Vásárhely24.

A képviselőjelölt a következőket vázolta a lakosoknak szerdán, akik egyetértéssel fogadták javaslatait:

A Hódtó Hőközpont előtti terület rehabilitációját tervezi, mely a fiataloknak és az időseknek is megfelelő kikapcsolódást biztosít. Cseri Tamás elmondta, a gyerekeknek sövénylabirintust szeretne, megújítani az ott lévő játszóteret, az idősebbek pedig ezen a részen padokon tudnának nyugodtan beszélgetni egymással. Emellett a Bajcsy-Zsilinszky és a Mátyás utca közötti sportpályát és játszóteret is fel szeretné újítani.

A Németh László u. 1-9. szám alatt, a garázsok előtti szervízút felújítását is célul tűzte ki, valamint a Szeremlei és a Hódtó utca páros oldalának járdafelújítását. Az útfelújítások emellett a Németh László, Bajza, Kistópart, Tóalj, Réz, Püspök, Szerelmei, Hódtó, Ferenc, Vidra utcákra lennének kiterjesztve.

Az egyik lakos megkérdezte, eddig miért nem valósult meg a járdafelújítás erőteljesebben. Cseri Tamás azt mondta, nagyon sok uniós pályázat volt az elmúlt 10-15 évben, amelyekre „lecsapott” az önkormányzat, ezek elsősorban a középületekre, terekre vonatkoztak. Ehhez szükséges volt önerő is, így annak idején akárhogyan osztották-szorozták a pénzt, a járdára kevesebb maradt. A Járható Vásárhely Program folytatása azonban lehetővé teheti, hogy a járdák megfelelő állapotba kerüljenek, illetve az uniós pályázatok is megfogyatkoztak mára, így a korábban beléjük invesztált önerő is megmaradna más fejlesztésekre a városban. Emellett a Modern Városok Programnak köszönhetően szintén van lehetőség a járdák felújítására. A képviselőjelölt hozzátette, emellett a Tram-train projektjébe is bele szeretnék tenni, hogy azok a szakaszok, amelyek a nem közvetlenül a vonal mellett vannak, szintén megújuljanak.

Cserinek alapos tervei vannak Hódtó fejlesztésére 1

A Németh László Gimnáziumba igyekvők problémát okoznak a lakosoknak, hiszen csak egy bejárat felől juthatnak be a diákok. Így reggelenként a Németh László utca mellett a Banneron is gondot okoz a közlekedés. Cseri Tamás ennek megoldására azt tervezi, hogy a Bocskai utca és a gimnázium hátsó részét megnyitnák, így kétfelől tudnák az iskolába érkezők megközelíteni az intézményt.

Szó esett a tervek kapcsán a Skate Park további felújításáról és bővítéséről is, ide a képviselő ingyenes wi-fi elérhetőséget is tervez.

A faültetés és a parkosítás is központi kérdés nála, a Bajcsy lakótelep parkosítását, modern és fiatalos utcabútorok kihelyezését, és játszótér kialakítását tervezi. A fák ültetése kapcsán megjegyezte, az elöregedő fák – amelyek már nem élnék meg a következő 10 évet – vágnák ki, ezek helyére földlabdás fákat, tudatos tervezés alapján ültetnének. Mindezt szakemberrel méretnék fel és terveznék meg. Az egyik lakos megjegyezte, ez egy nagyon jó ötlet, a Kistópart utcai dohánybolt előtti hatalmas, elöregedett fáról például viharban minden alkalommal leszakad egy nagyobb ág.

A képviselőjelölt hozzátette, a faültetés nemcsak a betonkockákat dobná fel és árnyékolná a mindennapokat, hanem a klímavédelem szempontjából is fontos lenne, hogy ne csak erdősávok legyenek ültetve.

Az utcafórumon a lakosok közül többen is jelezték, nagy probléma, hogy a fiatalok, ha szórakozni akarnak, átmennek Szegedre. Nincs helyben lehetőségük. Cseri Tamásnak erre is van ötlete, a Főnix helyén képzelne egy el önkormányzati fenntartású és üzemeltetésű szórakozóhelyet. Hozzátette, ez nem csak egy disco lenne, lennének koncertek, és az idősebbeknek nosztalgia estek is, ha mutatkozna rá igény. A megjelentek ezt a tervet nagy örömmel fogadták. Cseri Tamás ezzel kapcsolatban még elmondta, az önkormányzat szoros kapcsolatot ápol a rendőrséggel, saját biztonsági embereivel őriztetné a helyet, így a drogárusítás is kiküszöbölhető lenne. Hozzátette, Grezsa Istvánnak azzal a tervével, amely szerint a Nagyállomásnál lévő épületet újítanák fel és alakítanák ki ezt a szórakozóhelynek, nem ért egyet. Sok a lakott rész arra felé, és bár a bulikat „le lehet hangszigetelni”, az épület előtt éjszaka kint lévő fiatalok zavarhatják a lakosok pihenését.

Az utcafórumon megjelent Fejes Péter, a körzet másik képviselőjelöltje is, illetve az őt pártoló lakosok is, akik szintén kérdeztek Cseri Tamástól.

Forrás: vasarhely24.com