Nem ízlett az ebéd: szétverték az őket elszállásoló otthont a migránsok

Elképesztő állapotokat talált az M1 Híradójának tudósítója Leszboszon. Ez az egyik olyan görög sziget, amelyen hetek óta megint tragikus a helyzet az illegális bevándorlás miatt: napi átlagban 4-5 száz ember érkezik a csempészcsónakokkal, a tábor túlzsúfolt, mindenki jönne tovább az Unió belsejébe a Balkánon keresztül.

Az is kiderült, hogy az ENSZ és Brüsszel még mindig névtelen bankkártyákat osztogat a bevándolóknak: nyilatkozott az M1-nek egy férfi, aki azt mondta főleg cigarettát és mobil-internetet vesz az ingyenpénzből.

Egymást lökdösve, dulakodva próbálnak feljutni a migránsok egy menetrend szerint közlekedő buszra a Leszbosz szigetén lévő Mória tábor előtt. Bár a járat félóránként közlekedik, és általában mindenki felfér rá, aki szeretne; ők mégis türelmetlenek, minél előbb el akarnak indulni a központ felé, ahol bevásárolnak, és más ügyeiket intézik.

A táborban közben zajlik az élet. Napközben a migránsok vízelvezető árkokat ástak, és ruháikat szárították az éjszakai eső után. Közben továbbra is folyamatosan érkeztek az újabb csoportok – hangzott el az M1 Híradójában.

„Mindent, ami az idejutásomhoz kellett, apám intézte. Ő beszélt az embercsempészekkel, nem tudom mennyit fizetett nekik, azt se tudom, honnan volt pénze”– mondta egy afgán férfi. A Mória táborban jelenleg 12 ezren vannak.
Ez a kapacitás négyszerese.

A túlzsúfoltság szinte elviselhetetlen, ráadásul évek óta nem látott tempóban érkezik az utánpótlás. Kedden 12 csónakkal 650-en kötöttek ki Görögország partjainál. 48 óra alatt pedig több mint 1000 bevándorló érkezett, a legtöbben Leszboszra.

Az elhagyatott házakba is betelepülnek a migránsok

A szigeten az elhagyott romos házak is tele vannak migránsokkal. Egy ilyenben forgatott kedden az M1 stábja. A házban tucatnyi bevándorló alszik a szemétkupacok között. Az egyik szobában egy mecsetet is kialakítottak maguknak, ahol rendszeresen imádkoznak. A falakon pedig azoknak a kurdoknak a nevei olvashatók, akiknek már sikerült eljutniuk Franciaországba.

A bevándorlók szerint a legnagyobb problémát a rendőrök jelentik számukra.

„Én nem vagyok terrorista. Ők a hazában vannak. Ezért jöttem el, hogy a görög emberek segítsenek nekem. Mégis amikor alszom, reggel 5-kor a rendőrök ránk törik az ajtót és igazoltatnak minket, majd elküldenek innen. De mi visszajövünk. Ez havonta háromszor megtörténik” – mondja ez az iraki férfi, aki, később arról is beszél, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosától kapott, név nélküli bankkártyán jut pénzhez.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Illusztráció