1

A 2018-ban, a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton a Fiatal Festők Nívódíját elnyert festőművész, Rózsa Luca Sára tárlatát is megtekintheti a műkedvelő vásárhelyi közönség a Tornyai János Múzeumban.

Október 5-én megnyitja kapuit a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat. A tárlat megnyitóját követően a Tornyai János Múzeumban a tavalyi kiállítás díjazottjainak közös kiállítása is megnyílik. Három fiatal kiváló alkotó munkái kerülnek bemutatásra. Kedden Rózsa Luca Sára kezdte el berendezni tárlatát.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Rózsa Luca Sára kiállít itt. Fontos számunkra, hogy a hagyományos Őszi Tárlat lehetőséget adjon a fiatalok számára a bemutatkozásra, a díjak által a szakmai preztizsük emelésére, illetve a magas díjazás eredményeként az alkotómunkájuk támogatására” – mondta el Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

Rózsa Luca Sára a tavalyi évben a Fiatal Festők Nívódíját nyerte el. Képiró Ágnes, a közgyűjtemény művészettörténésze, a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat társkurátora és társrendezője elmondta, hogy a fiatal alkotó nincs még 30 éves, de egészen érett és kiforrott módon fest. „Fiatal kora ellenére a magyar művészeti körforgás színterén jelen van. Óriási méretekben alkot, rendszerint a festészet klasszikus eszközeit használva” – tette hozzá Képíró Ágnes. A kiállításra 10 darab képet hozott el Luca, amiket nagyságuk miatt három teremben állítanak ki.

Rózsa Luca Sára először megköszönte a lehetőséget, hogy elhozhatta a képeit Vásárhelyre. A köszönetnyilvánítás után kifejtette, hogy ezen az anyagon, amit elhozott, bő egy éven keresztül dolgozott. Egy gondolatmenet mentén készültek a képek, ez pedig a vallás. A kiállítása címe a „Thy will be done”. „Ez a cím a Mi atyánknak egy sora angolul, a Legyen meg a te akaratod. Azért választottam ezt címül, mert azt szerettem volna, hogy legyen meg ez a vallási ikonográfia. Remélem, hogy ha az egész kiállítás feláll, és kint lesznek a kísérő szövegek, akkor kerek képet fogok tudni adni” – mondta el a festő.